avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Dobanzile bancare ptr stabilirea CASS din venitul din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Dobanzile bancare ptr stabilirea CASS din venitul din investitii

Buna ziua. Am 2 intrebari.
1) In determinarea venitului din investitii ptr stabilirea CASS se tine cont de dobanzile brute sau cele nete - efectiv incasate de noi in contul curent?
2) In cazul unui depozit cu prelungire automata si capitalizare dobanda aceasta nu se incaseaza de noi in contul curent ci se adauga la suma depozitului si merg mai departe impreuna. Aceasta dobanda - pe care NU o incasez efectiv in cont - se ia in calcul venit din investitii? Codul fiscal zice ca doar dobanzile incasate - ori pe aceasta nu o incasam efectiv.
Va multumesc pentru precizari.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 00:19, 7 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va redau din codul fiscal ART. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
......
(2) Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzută la art. 120 se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), după cum urmează:
........
e) venitul și/sau câștigul din investiții, stabilit conform art. 94 - 97. În cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele distribuite și încasate începând cu anul 2018;
Acolo e vorba de capitalizarea dobanzii si se ia si aceea in calcul.
Va multumesc pentru precizare.
1) Dobanda capitalizata am inteles - se ia in calcul . Se considera ca le-am incasat. OK.
2) Problema este ca ca expresia "sumele incasate" este ambigua - noi de fapt incasam dobanda neta dupa ce banca retine la sursa impozitul. Dobanda neta este cea care se adauga la suma principalului si merg mai departe impreuna prin capitalizare. Pentru incadrarea in plafonul de 12 salarii se iau in calcul DOBANZILE NETE (EFECTIV INCASATE) SAU DOBANZILE BRUTE, ADICA INAINTE DE IMPOZITARE?
Deci brute sau nete? E vorba de o diferenta de 10% (impozitul).
Multumesc frumos. Toate cele bune va doresc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acolo scrie ca se iau în calcul sumele încasate. Deci nete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass dividende ElenaRosoi777 ElenaRosoi777 Un SRL inregistreaza la finele anului 2018 un profit de 25.000, pe care il distribuie in 2019 Administratorului unic, sub forma de dividende. Societatea ... (vezi toată discuția)