avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general perisabilitati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

perisabilitati

Produsele care au termenul de valabilitate expirat pot fi considerate perisabilitati ?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 16:24, 18 Noiembrie 2009
Pornind de la definitia data de OG 21/1992 privind protectia consumatorilor -republicata, termenului "produs"

produs - bun material a cãrui destinatie finalã este consumul sau utilizarea individualã ori colectivã; sunt considerate produse energia electricã, energia termicã, apa si gazele livrate pentru consumul individual;
,

as spune ca produsele cu termen de valabilitate expirat nu pot fi considerate perisabilitati.
Conform Art. 1.din Norma privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare aprobata prin HG nr. 831/2004,-
Prin perisabilitati, se intelege scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).

Art. 2. - Nu constituie perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.
Si eu as fi tentat sa consider ca nu, avind in vedere ca nu sunt considerate perisabilitati bunurile casate, insa, luind in considerare ca, totusi, comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri, consider ca practic, luind in considerare si caracterul perisabil prin natura lor al marfurilor alimentare, cred ca se poate face acest lucru, fara ca organele fiscale sa ia masuri coercitive.

Vedeti si:
www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_43893/care-este-cota-de-perisabilitate-la-marfuri-alimentare.html

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme perisabilitati oprea alina oprea alina buna. la o firma ce comercializeaza metraje,perdele,draperii,etc, care sunt normele admisibile de perisabilitati, avand in vedere ca in cursul unui an se ... (vezi toată discuția)
Perisabile danuuu danuuu BUNA SEARA CARE SUNT PROCEDURILE DE SCOATERE DIN GESTIUNE A FRUCTELOR CARE SE STRICA AM CITIT IN COD FISCAL CA E NEVOIE DE APROBAREA MINISTERULUI DE ... (vezi toată discuția)
Tratament fiscal scazamant cereale florcik florcik Buna ziua, Poate ma ajutati va rog in legatura cu tratamentul fiscal al scazamantului cu pierderea in greutate al cerealelor. In urma depozitarii, graul ... (vezi toată discuția)