avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit TVA-ul STABILIT DE INSP.FISC, REPREZ.CHELT.DEDUCTIBILA?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

TVA-ul STABILIT DE INSP.FISC, REPREZ.CHELT.DEDUCTIBILA?

In luna iunie am depasit plaf.de 35.000 E.
Trebuia decl.la admin.fin, depasirea pana pe 10iul, insa dintr-o eroare umana(contabilul) a sesizat tarziu, asa ca pana am depus decl.010 m-au inreg.platitor cu 01.09.2009
Pt.luna august au trimis inspectia fiscala, si mi-au calculat tva de plata la vanzari, fara insa a avea voie sa-mi deduc si tva-ul de la intrari, rezultand o suma de plata de 5714 lei.
Intrebare care o lansez, este: "Suma de plata de 5714lei ,este o chelt.deductibila la calc.impozitului pe profit ?"
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 11:33, 19 Noiembrie 2009
nu este deductibila
Si ce act normativ v-au invocat?
Stiu ca pana in 2006, daca nu te declarai platitor de TVA in termenul legal - se calcula numai TVA colectat, incepand cu 2007 contribuabilul care desi nu s-a declarat platitor de TVA in termenul legal, pt perioada ramasa pana la control era tratat ca si un contribuabil normal , adica se calcula atat tva colectata cat si tva deductibila
Daca nu ati contestat,si ati acceptat suma stabilita , cheltuiala respectiva este nedeductibila din p.v. fiscal.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Feni, utilizator
TVA stabilit este nedeductibil dpdv al imp. pe profit dar aveati drept de ajustare a tva aferent stocului.
Daca in cursul unui an cifra de afaceri a persoanei impozabile depaseste 35.000 de euro (calculat la cursul de schimb BNR comunicat la data aderarii), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul aceasta este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Inregistrarea in scopuri de TVA va fi valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila a solicitat inregistrarea. Astfel, in luna in care se depune cererea de inregistrare, persoana impozabila va aplica inca regimul special de scutire, chiar daca plafonul a fost depasit in luna precedenta.
Alin. (9) al art. 152 din Codul fiscal prevede ca prin norme se vor preciza ajustarile de efectuat in cazul trecerii la regimul normal de taxare. In acest sens punctul 61 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevede dreptul persoanei impozabile de a efectua ajustarea taxei, in favoarea sa (cu respectarea art. 145-149) pentru bunurile aflate in stoc si serviciilor neutilizate in momentul schimbarii regimului, precum si TVA aferenta bunurilor de capital aflate inca in folosinta. Conform art. 1471 alin. (2), persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferenta bunurilor si serviciilor enumerate mai sus, intr-o perioada de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul de deducere.
Daca sunteti in termen,contestati decizia de impunere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasirea plafonului de tva ContSters232561 ContSters232561 buna ziua!am o intreprindere individula infiintata in iulie 2011 care: - a depasit plafonul de Tva in luna septembrie -trebuia sa solicite inregistrarea in ... (vezi toată discuția)
Pfa si deductibilitate tva popmihai2706 popmihai2706 Sunt PFA avand ca obiect de activitate consultanta IT, in sistem de impozitare norma de venit…..deci nu in sistem real; - ca urmare a depasirii ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva dianahlp2015 dianahlp2015 Buna ziua! Lucrez intr o firma Srld. Nu stiu nimic despre contabilitate dar recent pentru ca mi-am dat seama de anumite nereguli am ajuns la concluzia ca ... (vezi toată discuția)