avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Are dreptul polițistul să scrie de mână, în locul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Are dreptul polițistul să scrie de mână, în locul meu, declarația mea ca parte vătămată într-un dosar și să refuze să bareze spațiile rămase libere?

Buna!Are dreptul politistul sa scrie de mina in locul meu declaratia mea ca parte vatamata intr-un dosar,nu plingerea prealabila ,ci ,declaratia din cadrul cercetarii penale ?Mai mult ,la solicitarea mea ,are dreptul sa refuze sa traga linie la sfirsitul fiecarei fraze de dinaintea inceperii unui nou aliniat ,declaratia fiind scrisa de el ,si eu ca si semnatar al ei putind suspecta ca ulterior semnarii de catre mine ,acesta ar mai putea adauga in citeva cuvinte in spatiul ramas liber pina la sfirsitul rindului niste fapte care m-ar incrimina pe mine si favoriza partea adversa?
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: danalida , utilizator 04:07, 24 Februarie 2019
LEGALSERVNET.RO a scris:

Nu exista nici o norma legala care sa prevada obligatia anchetatorului de a redacta declaratia partii vatamate sau a martorului si nici obligatia dvs. de a semna o asemenea declaratie! Este doar o cutuma a lor(posibil prevazuta intr-un regulament intern), ramasita din regimul comunist. Ar fi fost in regula sa fie redactata la computer de catre politist si apoi semnata de dvs. dupa verificare. Va pot confirma ca asa se procedeaza la DIICOT. Acum, ca tot ati semnat declaratia, cu prima ocazie(in cursul anchetei sau la instanta de judecata), va recomand sa verificati daca declaratia a ramas in forma semnata de dvs..

SPER SA NU VA PLICTISEASCA CELE CE URMEAZA ,BA SPER CA ALTII SA INVETE SI SA NU O MUSTE CA MINE !!!----
Mulțumesc pt răspuns! Dacă nu ar fi fost însurat,probabil și părinte sau poate viitor părinte cred că nu aș fi putut sa ”cad la înțelegere” cu dl. polițist și să bareze la cererea mea justificată zic eu ,spațiile goale !Cred că doar de ”justiția divină ”i-a fost frică și într-un final le-a barat .Dar acum ma faceti sa nu mai fiu sigura daca cumva n-a ramas un spatiu gol ,deoarece am simtit presiune psihica din partea politistului la acel moment !!!!!! Vedeți mai jos cum s-a petrecut toată povestea ,precum la piață ,aș zice eu .Mai mult ,întrebîndu-l ulterior pe polițist de ce a refuzat inițial să bareze spațiile goale din declarația ce urma să o semnez eu , acesta mi-a răspuns că ,îl citez ”oricum ,nu pot să înscriu alte aspecte care să întoarcă în două cuvinte înțelesul unei fraze !” OAAAAARE ?!?!?!?!?!? EX: PĂI ,DACĂ EU SUSȚIN CĂ O PERSOANA M-A LOVIT ȘI POLIȚISTUL SCRIE ASTA ÎN DECLARAȚIA PE CARE EU O VOI SEMNA,PUNE PUNCT ȘI NU BAREAZĂ SPAȚIUL GOL,AM TOATE MOTIVELE SĂ CER SĂ BAREZE SPAȚIUL GOL RĂMAS ,ÎNTRUCÎT FIIND SCRISĂ DE MÎNA LUI DECLARAȚIA ,AM DREPTUL SĂ SUSPICIONEZ CĂ DUPĂ CE EU SCRIU CĂ SUSȚIN CELE DECLARATE ȘI SEMNEZ ,EEEEL POATE TRANSFORMA PUNCTUL ÎN VIRGULĂ ȘIIII...SĂ COMPLETEZE,CA ȘI CUM MI-AR APARȚINE DECLARAȚIA ...”(...) M-A LOVIT,DAR EU AM LOVIT-O PRIMA ”....PĂĂĂĂIII....NU POT SĂ ÎMI SEMNEZ CONDAMNAREA SINGURĂ ,ACCEPTÎND SĂ NU BAREZE SPAȚIUL GOL RĂMAS ȘI SEMNÎND DECLARAȚIA FĂRĂ SPAȚIILE GOALE BARATE ??? BA DAAAAA,ZIC EU !!!!! DACĂ FAC IMPRUDENȚA ASTA ȘI DACĂ DL.POLIȚIST AR COMPLETA CELE DE MAI SUS ,AUTOMAT ÎNȚELEGÎNDU-SE CĂ AM PROVOCAT ACEA PERSOANĂ SĂ MĂ LOVEASCĂ ,APĂRÎNDU-SE,SIIIIIIGUUUUR MI-AM SEMNAT CONDAMNAREA !!!-------------------
Întrebîndu-l ,de ce n-a vrut de prima dată să bareze ,punîndu-se în situația mea ,acesta mi-a răspuns ,îl citez:”mi se pare absurd,adică totuși e o chestie solemnă ,nu pot să fac mîzgălituri ,dacă mi-ați fi spus să trag linii în zig-zag ,trebuia să trag linii în zig-zag??Nu,nu,nu, io...ca întrebare!!! Dacă mi-ați fi spus : ”trageți linii în zig-zag sau șerpuite ”,păi trebuia să le trag șerpuite ??? ” NUUUUU , HAI C-ACUMA SĂ NU FIM ABSURZI,I-AM RĂSPUNS!”... `` Nu,nu ,ca idee ,mi-a zis dumnealui ,că puteați să-mi solicitați ,nuuu, io vreau să-mi faceți o linie șerpuită ,că mie îmi plac liniile șerpuite ,nu drepte ...ca idee ,ca discuție ...,dacă mi-ați fi spus așa și io v-aș fi spus că nu le fac șerpuiteee...???” Eu i-am spus că nu sînt absurdă și că doar am vrut pt liniștea mea să fie tăiat acolo (spațiile rămase goale),spunîndu-i că nu cred că nu e o persoană integră sau aș avea dubii referitoare la dumnealui ,dar pt liniștea mea psihică și sufletească am avut pretenția ,întrebîndu-l că chiar crede că a fost exagerat(ce am cerut),dacă a zis că nu îl poate obliga legea ?Ce credeți că mi-a răspuns ? Îl citez :” Ăăăă. pe de-o parte zic că da!Daaa,îi părerea mea poate pur personală ,și poate acumulată după o săptămînă de muncă și io stiiuuu...” -------
Bineînșeles că i-am amintit că de după birou (funcionar public care lucrează cu legea cînd e dincolo de birou ) nu după păreri pur personale trebuie să funcționăm ....dînsul spunîndu-mi ,îl citez:”sîntem oameni ,legea este interpretabilă după punctul fiecăruia de vedere!``OAAAAAREEEE?!?!?! ---------------
Si acum .cum a decurs semnarea declaratiei ...Pe linga ca greu am reusit sa il conving sa scrie ceva ce era real dealtfel si ma avantajeaza pe mine in raport cu persoana care m-a agresat ,abia miscindu-si mina sa scrie cum i-am spus ca este real ,spunindu-mi ca ceea ce vroiam sa scrie nu are importanta ,(ASTA EU HOTARASC ATITA TIMP CIT SEMNEZ),la final ,mi-a spus sa semnez ,eeeeuuu...dindu-mi seama ca nu e ok d.p.m.d.v. ca declarant si semnatar al declaratiei ,cind am vrut sa semnez ,am barat primul spatiu gol ,dumnealui oprindu-ma si spunind ca el le bareaza . ``O.K. am spus ,atunci ,barati-le !`` Politistul, omul legii ,mi-a zis ca nu il obliga nimeni sa bareze ,doar cind ramin rinduri mai multe ,sa faca un Z-et , eu sustinind ca se poate inscrie si in spatii mai restrinse ceva ce ma poate incrimina. Mi-a spus ,il citez ...``scrieti si dupa aceea voi bara eu`` ,eu scriind ca sint de acord cu cele declarate ...bla...bla...bla ....si la sfirsit cind am terminat de scris i-am spus sa bareze .Ce credeti ca mi-a zis ??? Ca....sa semnez si dupa aceea va bara ,simtindu-ma presata psihic cu atit mai mult cu cit nu aveam cum sa dovedesc aceasta presiune la care consider ca am fost supusa si si sa semnez in acelasi timp imi era teama .De felul meu sint foarte hotarita si prevazatoare ,dar sub presiunea de moment am avut scaparea de a semna ca o fraiera care a ramas la mina politistului dupa semnarea declaratiei. Dupa ce am semnat ,i-am spus sa bareze ,el ,zicindu-mi ca nu e obligat ,eeeeeuuu spunindu-i ca mi-a promis ca va bara si sa se puna in situatia mea sa vada daca i-ar conveni .Siii ...dupa ceva negocieri ,adica i-am spus ca vreau sa dorm linistita ca ceea ce am semnat sa ramina asa ...bla...bla...bla....vizibil iritat a barat ,spunindu-mi ca ma va cita oficial de acum incolo .DECI ,CUM AM SPUS ,CA LA PIATA ,PE NERVII ,LIBERTATEA SI LINISTEA MEA ,EEELLL FIIND DINCOLO DE BIROU DEGAJAT !!!! ``MIROASE CUMVA A ABUZ CEEA CE A FACUT ??? ESTE O DECLARATIE DATA DUPA UNELE PROCEDURI CU IZ COMINUIST ??? DVS. CE ZICETI ???``---
Nu mi se parea normal sa scriu in declaratie cite spatii goale au ramas ,cu ce cuvinte se termina acestea ,etc .Cel mai simplu mi s-a parut si a fost sa le bareze .ACUM CHIAR NU MAI STIU DACA SUB PRESIUNEA MOMENTULUI NU AU RAMAS CEVA SPATII GOALE ?!?!??!? CAM ASTA AR FI ... Ma gindesc daca nu ar fi barat intr-un final ,cum in declaratie i-a fost greu sa scrie anumite lucruri reale care erau in favoarea mea ,considerindu-le inutile(nu cred ca politistul poate stabili asta ) ,poate nu m-ar fi lasat sa scriu cite spatii goale au ramas ,cu ce cuvinte se termina ,ma gindesc ca ar fi gasit o procedura ca eu sa nu fac aceste specificatii ,dar cred ca l-a DEZARMAT faptul ca i-am pus inregistrarea cu momentul agresiunii ....---
P.S. ASA CUM AM BARAT EU SPATIILE DIN EXPUNEREA MEA VROIAM SA FACA POLITISTUL PE DECLARATIA MEA .AAAAA!!! SI PROBABIL S-A HOTARIT SA LE BAREZE PT CA I-AM PUS INREGISTRAREA CU MOMENTUL AGRESIUNII SI CHIAR SA FII VRUT N-AR FI PUTUT PUNE ULTERIOR SEMNARII DECLARATIEI IN CIRCA MEA VREO VINA,ADAUGIND IN ACEASTA CEVA INCRIMINATOR LA ADRESA MEA ,PT CA NU AM NICI O VINA ,DAAAARRR NU POTI STII NICIODATA !!! TRAIM IN ROMANIA !!!!!!!-------
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2019
danalida, utilizator

LEGALSERVNET.RO a scris:

Nu exista nici o norma legala care sa prevada obligatia anchetatorului de a redacta declaratia partii vatamate sau a martorului si nici obligatia dvs. de a semna o asemenea declaratie! Este doar o cutuma a lor(posibil prevazuta intr-un regulament intern), ramasita din regimul comunist. Ar fi fost in regula sa fie redactata la computer de catre politist si apoi semnata de dvs. dupa verificare. Va pot confirma ca asa se procedeaza la DIICOT. Acum, ca tot ati semnat declaratia, cu prima ocazie(in cursul anchetei sau la instanta de judecata), va recomand sa verificati daca declaratia a ramas in forma semnata de dvs..

Al doilea ...P.S. ....Ce era de facut daca nu bara spatiile goale ? Sa sun din biroul lui la 112 sa spun ca am fost presata psihic sa semnez fara sa fie barate spatiile goale ,sa rup declaratia ...???Va dati seama pe linga ca atrebuit sa rememorez momentul acela neplacut ,a mai trebuit sa-i fac fata presiunilor politistului!!! Oricum i-am spus ca pt proxima intiilnire sa-si pregateasca prevederile legale care ii dau dreptu;l sa nu bareze spatiile goale si sa mi le arate si mie ca sa nu ma mai supuna la o astfel de situatie ca cea prin care am trecut .Pai ,cum poti spune ca politist ca poate ii parerea ta pur personala dupa o saptamina de munca (fiind vineri cind am dat declaratia)ca ii aberant ce cer eu ,atita timp cit esti pus acolo pt ca ti-ai ales aceasta meserie ,deci esti pus acolo sa respecti legea si drepturile cetateanului in acelasi timp?!?!?!?!?!?----

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare declaratie, este legal? oldniku oldniku Sunt parte intr-un dosar penal (reclamant) si in urma studierii dosarului am descoperit ca ,intimata a mai facut unele precizari pe aceiasi pagina dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Sediu social accept vecini bloc fara asociatie eugen82 eugen82 Doresc sa schimb sediul social al unui srl intr-un apartament la bloc. Problema este ca blocul fiind mic nu are asociatie constituita, proprietarii isi fac ... (vezi toată discuția)
Depasire pe linia continua sanducu1 sanducu1 Buna ziua Ma numesc Cristi sunt din Iasi si ieri am ramas fara permisul de conducere pentru depasire pe linie continua si vreau sa va spun exact cum sa ... (vezi toată discuția)