avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost anunțați că se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecvență. Mă poate pune asociația la consum paușal dacă eu dau consumul ca și până acum, pe un formular primit de la administrație?

Buna seara,
In blocul in care stau sunt apometre de cativa ani. Acum cateva zile, printr-un afis nesemnat sau stampilat, lipit pe usa liftului, eram anuntati ca se vor schimba apometrele vechi cu unele cu radiofrecventa. Pe anunt era cu rosu scris ca aceasta schimbare este obligatorie si cine nu va face acest lucru va fi trecut la pausal. Ne poate obliga administratia la inlocuirea apometrelor? Nu am fost intrebati daca dorim acest lucru, nici nu ni s-a spus ce firma se va ocupa si ce costuri implica citirea ulterioara a apometrelor . Daca eu dau consumul ca si pana acum, pe un formular primit de la administratie, ma poate pune la consum pausal?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:15, 23 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui facuta o adunare generală si sa decidă majoritatea.
Administrația nu are dreptul de a decide singura.
Multumesc pt raspuns. Administratia spune a s-a facut o adunare generala anul trecut in primavara si ca atunci s-a luat aceasta hotarare. In decurs de 1 an nu am fost informati despre acest lucru, cu toate ca lunar am mers sa platim intretinerea ( deci ne puteau spune).

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Ar trebui facuta o adunare generală si sa decidă majoritatea.
Administrația nu are dreptul de a decide singura.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă au hotărâre nu aveti ce sa faceti.
Solicitați în scris actele cu adunarea generală ca sa le analizați.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea inlocuirii aparatelor de contorizat se dispune fie prin acordul individual al proprietarilor fie prin hotararea adunarii generale
Hotararea adunarii generale este general valabila pentru toti proprietarii
Este necesar sa solicitati presedintelui de asociatie sa va comunice temeiul legal al inlocuirii aparatelor individale contorizat consum utilitati
Daca exista acordul majoritatii locatarilor sau hotarare a adunarii generale aveti obligatia sa le respectati
Nerespectarea hotararilor adunarii generale conduce la aplicarea de sanctiuni respectiv calcularea consumului individual in sistem pausal
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adunarea generala nu poate hotari in aceasta privinta. Apometrul este proprietate individuala si are functia de repartiror de costuri.

Dar sa vedem ce spune legea 196/2018:
- Obligatiile proprietarilor
Din art. 32: "(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru [....], montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală [...] . "
Nu spune ca pentru montarea contorilor cu transmisie radio, ci apometru.
- Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
Art. 83
"(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.

(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare."

Nu exista lege sau norma tehnica care sa fi impus contorii cu transmisie radio. Mai ales ca e vorba de acelasi contor, caruia i s-a mai adaugat doar modulul de transmisie. Transmiterea indexului sub orice forma este reglementarea in vigoare.

Legat de hotaririle adunarii generale:
Art. 75 (3) "Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept."

Repartizarea cheltuielii cu apa se face doar in baza normelor in vigoare, Nu exista o norma tehnica care sa impuna contorii cu transmisie radio.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul eronat techem sau sunt eu absurd ? de curand am luat in ... Mytro Mytro Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari ... (vezi toată discuția)
Regularizare consum apa pluto13 pluto13 In situatia in care, din civerse motive, nu am putut duce citirea apometrelor la asociatie intr-o luna de zile, luna in care, pe buna dreptate, in lista de ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa AncaIo AncaIo Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar ... (vezi toată discuția)