avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in ...

Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ?

De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari contorizati si o parte proprietari contorizati fara radio care sunt considerati pausal de catre Techem.

In formula celor de la Techem de calcul se face mai intai calculul la pausal cu cate 5,1 mc ar si 3,3 mc acm , apoi se adauga si citirea contoarelor, astfel Techem depaseste lunar numarul total de mc facturati de apa nova si modifica pretul pe mc repartizat de la 7,67 lei / mc cat este in factura , a ajuns luna aceasta la 4,13 lei / mc pentru ca ei mi-au repartizat 650 mc ar desi factura este de doar 350 mc ar .

Sunt eu absurd sa cer ca proprietarii care au apometre sa isi plateasca fix ce au pe contor , de ex 50 din 80 proprietari contorizati consuma 250 mc ar pe contoare , iar ceilalti 30 din 80 proprietari necontorizati consuma 100 mc . Cei 100 mc sa fie impartiti la numarul de persoane din cele 30 apartamente (sa presupunem 50 persoane in 30 apartamente necontorizate) si astfel sa fie pusi cate 2 mc ar / persoana si sa se inchida factura. Mie asa mi se pare normal si corect, insa ei insista ca nu e corect asa , ci e corect sa le puna tuturor la pausal 5,1 si 3,3.

Este "mai legal" modul lor de repartizare decata cel propus de mine ? Eu stiu ca cei 5.1 si 3.3 sunt orientativ cantitati de pausal, dar acestea variaza in functie de consumul facturat efectiv .
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 09:54, 12 Decembrie 2022
Cei contorizati fără radio nu pot fi considerați la pausal. Nu există nici un temei legal. Techem umblă cu prostii.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2022
latka, moderator
Nu am detaliat in raspunsul anterior, dar toate temeiurile legale le gasiti in legea 196/2018.
Articolul 32 alin 1 este cel care obliga proprietarii sa aiba apometre (nu radio). Apometrele radio, ca aparat de masura nu difera cu absolut nimic de celelalte.
Articolul 82 este cel care spune de repartitia utilitatilor pe numar de persoane, dar e vorba de cantitati care nu se pot masura, ceea ce nu e cazul.
Dvs. trebuie sa faceti repartitia celor fara transmisie radio dupa consumul rezultat din diferenta de indecsi la fiecare. Asa e corect.

Nu exista nici o lege care sa sustina varianta Techem. Este chiar scandalos sa le fie pusa la plata o cantitate de apa mai mare (caci asa rezulta) decit intra in condominiu.
Legal este sa se calculeze diferentiat locatarii care detin aparate individuale consum utilitati citire radio si cei fara citire radio
Este abuz calculare de consum in sistem pausal la toti consumatorii care detin aparate individuale de contorizat consum utilitati- fara citire radio
ceilalti 30 din 80 proprietari necontorizati consuma 100 mc

Care necontorizati cand ati afirmat anterior
exista o parte proprietari contorizati si o parte proprietari contorizati fara radio

Sesizati oficial presedintele de asociatie

O fi legal, dar s-o știm și noi care e legea asta de o știe doar o singură persoană :)
ynocentta a scris:

Legal este sa se calculeze diferentiat locatarii care detin aparate individuale consum utilitati citire radio si cei fara citire radio

Techem probabil nu mai are angajati pregatiti...
Si mie mi-au gresit un calcul...si bineinteles ca nu raspund la sesizare. Chiar nu stiu unde ar trebui reclamati mai departe, fiind vorba de firme...AP si Techem.
La mine au dat citirea acum 2 luni si indexul final de atunci ar fi trebuit sa fie index initial luna urmatoare. Vise...au pierdut niste mc pe drum. Unde am avut index final 100 (ex ), in luna urmatoare aparea index initial 102....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Asociatiile de proprietari:repartizarea cheltuielilor cu pierderile anca2011 anca2011 Este corect ca asociatia de proprietari sa ma factureze pe langa metrii cubi de apa pe care ii consum lunar,alti metrii cubi de apa, care zic ei(cei de la ... (vezi toată discuția)
Cum se solutioneaza situația când cateva apartamente au centrala ... Albero Albero Cum se solutioneaza situația când cateva apartamente au centrala termica echipata cu apometru. apa rece iar restul de apt. nu au contoare de apa? . (vezi toată discuția)