avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se dezbate succesiunea soților care au ales ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se dezbate succesiunea soților care au ales regimul matrimonial al separației de bunuri?

Buna ziua,in situatia alegerii regimului matrimonial cu separatie de bunuri, dupa moartea unuia dintre soti, la masa sccesorala se impart toate bunurile dobandite in timpul castoriei intre cei doi soti chiar daca o parte dintre acestea au fost dobandite de cel ramas in viata in regimul separatiei?
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: monny79 , utilizator 20:55, 27 Februarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ioana_m_s a scris:

ce act se poate incheia intre soti astfel incat bunurile respective sa nu faca obiectul succesiunii?


Divorțul.
În acest caz, nemaifiind soți, nu se mai moștenesc unul pe altul.

Altfel, soții se moștenesc unul pe altul indiferent dacă sunt căsătoriți sub regimul comunității ori al separației de bunuri.
Dacă un bun este comun, atunci în moștenire intră doar partea defunctului din bun (nu și partea celui rămas în viață).
Dacă un bun este bun propriu al defunctului, atunci în moștenire intră bunul în întregul său.
Dacă un bun este bun propriu al celui rămas în viață, atunci acest bun nu are cum să fie înclus în moștenirea soțului decedat, fiindcă aparține unui om viu și încă neîngropat. Iar moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului persoanei decedate către una sau mai multe persoane în ființă.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
romascanu, moderator
Exact. În România există legea moştenirii forţate care alocă un anume procent pentru soţul supravieţuitor, descendenţi... etc. indiferent de voinţa testatorului.
Niciun testator nu poate să dispună de averea cum doreşte. Întotdeauna îşi bagă nasul statul şi dă averea (o parte) cui vrea el, chiar dacă persoanele sunt absolut respingătoare pentru testator.
Legea... moştenirii... forţate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista institutia/notiunea de mostenire fortata. Nu mai sustineti o asemenea aberatie.
Pentru ca nu exista nimic fortat. Mostenitorul in cauza are posibilitatea de a renunta la mostenire. De asemenea, dispunatorul are posibilitatea de a incheia acte din timpul vietii dupa cum doreste.
Persoanele care pot solicita reductiunea liberalitatilor sunt parintii, sotul si descendentii.
Parintii, saracii in majoritatea cazurilor nici nu mai sunt in viata, daca sotul ti-e respingator, da divort, iar daca copiii tai sunt " absolut respingatori"... Nu mai am ce sa comentez.
Aveti o viziune total distorsionata asupra vietii familiale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desigur că există instituţia moştenirii forţate în România - se mai cheamă şi instituţia obligatorie a rezervei succesorale.
Nu e opţională, nu e facultativă, este obligatorie.
Dacă un testator face un testament, statul distribuie forţat o cotă parte- rezerva, către
Este o lege de expropriere forţată, un act de lipsă de respect faţă de demnitatea testatorului.
Faptul că un moştenitor poate să renunţe la cota lui nu înseamnă că legea nu este obligatorie. Cota lui se distribuie la ceilalţi moştenitori, la fel de forţat.

Caracterul de moştenire forţată este dat de faptul că legea este imperativă aplicată averii testatorului şi nu se poate deroga de la această obligaţie prin renunţarea moştenitorilor.
Noi discutăm aici de forţarea testatorului şi de nesocotirea dreptului acestuia. Dreptul la demnitate şi imagine este aplicabil şi după moarte.

Aş prefera să nu mai faci observaţii colaterale sau personale, eu vorbesc de legea ca politică şi ordine publică: are rezultate neintenţionate şi respingătoare.
Dacă nu ar exista această lege, nu am mai avea întrebări de la fel de fel de indivizi care vor să-şi ia "cota" de moştenire de la părinţi care nici nu au murit încă.
Nimic din ce scrieti nu are legatura nici cu subiectul, nici cu "fortatul".
Atât timp cât există OPȚIUNEA succesorala, nimic nu e forțat.
Moștenirea forțată nu exista ca notiune, ca instituție de drept

Alte discuții în legătură

Poate unul dintre soți să-și lase, prin testament, averea unei terțe persoane ? nissa nissa Daca unul dintre soti,poate sa-si faca testamentul,in defavoarea celuilalt?(adica sa lase partea lui unei terte persoane?) Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)