avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se dezbate succesiunea soților care au ales ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se dezbate succesiunea soților care au ales regimul matrimonial al separației de bunuri?

Buna ziua,in situatia alegerii regimului matrimonial cu separatie de bunuri, dupa moartea unuia dintre soti, la masa sccesorala se impart toate bunurile dobandite in timpul castoriei intre cei doi soti chiar daca o parte dintre acestea au fost dobandite de cel ramas in viata in regimul separatiei?
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: monny79 , utilizator 20:55, 27 Februarie 2019
Legea moştenirii forţate este veche în România. Să spui că nu există rezerva succesorală înseamnă că nu eşti jurist.

Este greşit să spui că opţiunea succesorală - în fapt o renunţare la un drept - neagă existenţa Legii Moştenirii Forţate din Noul Cod Civil român şi anume rezerva succesorală.

Rezerva succesorală (legea moştenirii forţate) nu este o opţiune succesorală, este obligatorie erga omnes.

Opţiunea succesorală este individuală şi aparţine succesorilor pe când rezerva succesorală este obligatorie prin lege şi este impusă masei succesorale a testatorului având efect erga omnes.

Amestecul rezervei succesorale cu opţiunea succesorală relevă o necunoaştere a instituţiilor şi a persoanelor care le pot exercita.

Testatorul nu are nicio opţiune. Rezerva este obligatorie, forţată.

Legea trebuie să dea efect voinţei testatorului, nu să le afecteze demnitatea şi memoria şi patrimoniul în acest fel.
Nimic din ce scrieti nu are legatura nici cu subiectul, nici cu "fortatul".
Atât timp cât există OPȚIUNEA succesorala, nimic nu e forțat.
Moștenirea forțată nu exista ca notiune, ca instituție de drept


Stimată doamnă (eu când spun "stimată doamnă" înseamnă că sunt supărat)

Rezerva succesorală este obligatorie, forţată, nu este facultativă.
Testatorul nu are opţiune de evitare a rezervei forţate.

Faptul că moştenitorii pot să renunţe, nu înseamnă că nu este "forţată" faţă de testator sau ceilaţi moştenitori sau legatari.

Este forţată pentru testator şi pentru orice legatar sau moştenitor.

Ce moştenitor ai văzut dumneata să fie supărat că i se bagă bani "forţat" în buzunar.

Cine nu vrea moştenirea, poate renunţa la ea, dar cei care vor nu pot evita rezerva succesorală.
Dacă nu o poţi evita este forţată, nu?

Se pare că nu înţelegi deloc esenţa legii şi caracterul dezonorant al acestei moşteniri forţate.
Moştenitorii rezervatari sunt moştenitori forţaţi, obligatorii. Ceilalţi moştenitori sunt OBLIGAŢI să le dea rezerva, forţat, nu au de ales.

Să priveşti din această perspectivă, doar a beneficiarului şi să spui că toată instituţia rezervei este minunată deoarece orice rezervatar poate să renunţe înseamnă să nu ştii intenţia legii şi politica publică.

Care moştenitor rezervatar este prost să renunţe la pomana dată de stat, cu nesocotirea voinţei testatorului?
Nimeni nu este obligat să primească bani. Nu ăsta este caracterul forţat. Este forţat pentru cel care dă, nu pentru primitor.
Ce mă interesează primitorul. Nu el este păgubitul legii moştenirii forţate. Nu el poartă povara. Nu el este restrâns în drepturile sale fundamentale.
Aberaţia constă în metoda prin care vi se predă dreptul. Studenţii habar nu au de filosofia legii, de principiile din spatele normelor juridice.

Aşa ajungem ca un notar să spună că nu există legea moştenirii forţate în România, spunând aberant, că moştenitorii pot renunţa dacă vor. Logică juridică tare ca untu' la soare.

Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si mie mi se pare o aberatie ca, atata timp cat sotul si sotia au facut sacrificii si au adunat cate ceva, in momentul cand unul din ei nu mai este, sa fii obligat sa iti vinzi casa pentru a da unui rezervatar, de pomana, din sacrificiul tau! Tu muncesti o viata, si legea da dreptul rudelor sau copiilor sa primeasca moca, chiar daca nu te respecta sau nu au respectat defunctul! E normal ca fiecare sa decida ce vrea sa faca cu bunul lui! E normal ca sotul sa fie mostenit doar de sotie, si invers, ca cei doi au muncit, Legea ar trebui revizuita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate unul dintre soți să-și lase, prin testament, averea unei terțe persoane ? nissa nissa Daca unul dintre soti,poate sa-si faca testamentul,in defavoarea celuilalt?(adica sa lase partea lui unei terte persoane?) Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)