avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce conditii trebuie indeplinite pentru a presta ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce conditii trebuie indeplinite pentru a presta servicii de contabilitate

am absolvit facultatea de contabilitate si vreau sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a presta servicii de contabilitate
- am fost la registrul comertului din cluj napoca si mi s-a spus ca nu pot sa imi desfasor activitatea sub forma de pfa
- am fost la administratia financiara din cluj, la biroul de consultanta si acolo mi s-a precizat ca nu pot sa prestez daca nu am absolvit cursul de contabil autorizat organizat de CECAR ,
as dori sa stiu care este modalitatea prin care pot sa prestez aceste servicii , deoarece nu mi se pare corect ca sa absolv o facultate si sa nu pot sa practic o meserie daca nu urmez un curs CECAR, care nu este un curs de invatamant superior
Cel mai recent răspuns: alexdeian , utilizator 20:31, 19 Noiembrie 2009
- poti presta servicii de contabilitate, doar cu CIM (poti fi incadrat ca si contabil, economist, contabil-sef, director economic)
sau....

""Conform art.3 din OG 65/1994, modificata prin OG 89/1998, modificata si aprobata prin Legea 186/1999:
Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de concurs de admitere, prin efectuarea unui stagiu de 3 ani si prin sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.

Conform art.2 si art.9 din Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat publicat in MO nr.112/14.03.2000:
Perioada de stagiu începe la data la care persoana care a reusit la examenul de admitere a depus:
- cererea de înscriere la stagiu (anexa nr.3)
- atestarea tutorelui de stagiu ca accepta sa îl primeasca pe stagiar, din care sa rezulte si data începerii stagiului (anexa nr. 4).

Stagiatura poate fi efectuata si in sistem colectiv, la nivelul fiecarei filiale din cadrul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Stagiul in sistem colectiv incepe la data la care persoana depune cererea de inscriere la stagiu (anexa 3a)
Conform art.5 din Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat publicat in MO nr.112/14.03.2000:

Cererea de abilitare în calitatea de tutore de stagiu (anexa nr. 1 si anexa 2) se adreseaza presedintelui consiliului filialei Corpului. Anexa 1 sau 2 trebuie insotita de copii de pe trei contracte de prestari servicii contabilitate si copie de pe dovada spatiului de lucru(contract de proprietate, inchiriere, intabulare, etc.).


Abilitarea poate fi solicitata de orice persoana fizica cu vechime în profesie de minimum 5 ani si de orice societate comerciala de expertiza contabila,membra a Corpului, în orice moment. """
(text preluat de pe site-ul: www.ceccarbuc.ro/stagiu)




Conform art. 10 din Lg 82/1991 cu modificarile si republicarile ulterioare prevede:
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Deci in concluzie ori te angajezi contabil cu carte de munca ori dai examenele la CECCAR.
multumesc pentru raspunsuri lustex si ioana consta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabil autorizat Dana Filip Dana Filip Buna, va rog sa-mi spuneti daca un absolvent de studii superioare (economice) poate intocmi/semna balanta/bilant, sau este necesar sa dea examen ... (vezi toată discuția)
Semnare bilant camicami camicami Ma aflu in urmatoarea situatie: am promovat examenul de acces la profesia de expert contabil,sunt in perioada de stagiu intensiv urmand ca in octombrie sa ... (vezi toată discuția)
Refuz expertiza contabila Mirela Durnea - Expert contabil Mirela Durnea - Expert contabil Care este procedura de urmat in cazul refuzului unei expertize contabile in urma numirii de catre Tribunal, datorita neactualizarii listei expertilor contabili ... (vezi toată discuția)