avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Taxe SRL detalii- profit, dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Taxe SRL detalii- profit, dividende

Buna ziua,
am tot cautat informatii dar niciunde nu gasesc ceva mai detaliat. Doresc sa imi deschid un SRL , FARA angajati in domeniul IT ( jocuri pe mobil/jocuri video). Eu, prin intermediul cunostintelor si a freelancerilor voi dezvolta jocuri video/pe mobil .
Stiu de cei 3% impozit din cifra de afaceri pe care trebuie sa ii platesc dar am cateva intrebari:
1. Daca primesc o investitie de la o alta companie pentru a sponsoriza un proiect, platesc taxe pentru aceasta suma? Care este procentul?
2. Eu ca detinator al acestui SRL pot avea access la "banii companiei " oricand sau doar la final de an? ( Ma refer la orice suma nu doar la profit.)
3. Sa zicem ca am in contul business 90.000 de Euro si vreau sa scot 50.000 sa imi cumpar un apartament? Cum se procedeaza? Imi dau seama ca nu e asa usor. Cum se impoziteaza aceasta suma?Am voie sa folosesc "banii companiei" in scop personal?
4. In cazul unei asemenea SRL cu acest tip de activitate este de preferat sa platesc TVA sau nu?
5.Daca nu imi platesc mie insami salariu,(deci nimeni nu va avea salariu) mai platesc CAS, CASS si restul?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:15, 14 Februarie 2019
Dumneavoastra ca asociat unic al acelui srl puteti imprumuta cu bani propria firma (va intereseaza separat cum faceti rost de acei bani) pe baza de contract de imprumut si dispozitie de incasare, bani care nu se impoziteaza si care dupa un timp clar trecut in contract, ii puteti scoate din firma cand firma o sa aiba lichiditati pe baza de dispozitie de plata.
Mai este varianta in care persoana respectiva intra ca asociat in srl cu un anumit procent care ar fi echivalentul valorii banilor cu care el intra in capitalul social al firmei.
Si o alta varianta, daca imprumutul este ocazional (asa cum precizati) este posibila, in principiu, acordarea unui imprumut de catre o societate comerciala catre o alta societate comerciala. Cu obligatia de a stabili o dobanda pentru imprumutul acordat.
Doar dupa incheierea anului si depunerea bilantului contabil intocmit si semnat de catre un contabil autorizat, putet sa scoateti si profitul (daca e cazul) ca dividende odata cu plata la stat a impozitului pe dividende de 5%. Doar asta e singurul mod de a scoate bani din firma.
Daca lucrati cu persoane fizice ca si clienti, nu trebuie sa va complicati sa fii inregistrat ca platitor de tva. Dar daca lucrati preponderent pentru firme din tara sau din trainatate, trebuie sa fiti platitor de tva.
Deci dupa ce ati incasat ca persoana fizica venitul din dividend, doar daca acest venit este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie, veti depune declaratia unica si veti plati doar contributie la sanatate 10% aplicat la plafonul a 12 salarii din anul depunerii declaratiei unice ca persoana fizica.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Multumesc mult pentru raspunsuri. Stiti cumva cu cat se impoziteaza acele fonduri (plati) de la parteneri? Sa zicem ca ei imi trimit in contul firmei 10.000 de euro pentru a le face un proiect. Cu cat se impoziteaza aceasta suma?
Nu se impoziteaza. Dar mai intai verificati cu atente si nu mai mergeti cu ideea asta "ca ei imi trimit in contul firmei 10.000 de euro pentru a le face un proiect".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani de la firma proprie Gyuri291313 Gyuri291313 Buna ziua, In anul 2006 am dat in imprumut firmei mele o suma de bani cu care am achizitionat un autoturism, evident pe firma. Datoria a fost contabilizat ... (vezi toată discuția)
Impozite, tva si angajati srl-d oantony oantony Buna ziua, Am infiintat saptamana trecuta un SRL-D. Dupa ce am petrecut cateva zilele documentandu-ma online, am urmatoaele nelamuriri: 1. Daca ma ... (vezi toată discuția)
Scoatere bani din firma Drictz Drictz Am cumparat un SRL cu un spațiu comercial pe care l-am închiriat cu 600 euro/lună, bani pe care îi încaseze cash si pentru eliberez factura si plătesc ... (vezi toată discuția)