avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru inegal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru inegal

Buna ziua,

Am o situatie cu care nu m-am mai intalnit si nu stiu cum se procedeaza:
O societate noua trebuie sa faca angajari. Oamenii vor lucra intr-un loc izolat, gen platforma petroliera.
Programul de lucru va fi in felul urmator: fiecare lucreaza 12 ore/zi timp de 2 saptamani si are 2 saptamani liber; vor fi si ture de noapte, activitatea fiind "la foc continuu"; se va lucra si sambata si duminica.
Nu am toate datele in ceea ce priveste sporurile, orele suplimentare si as vrea sa stiu daca angajatul poate lucra zilnic 12 ore. Ca numar de ore/luna s-ar incadra (14 zile x 12 ore = 168 ore), insa nu stiu daca orele lucrate in weekend trebuie platite altfel avand in vedere ca nu sunt ore suplimentare, ci este suficient sporul negociat pentru faptul ca lucreaza in weekend.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 22 August 2023
Daca numarul de ore pe care angajataul le efectueaza intr-o luna nu depasesc norma impusa de lege, atunci nu este nici o problema.
Pentru orele lucrate de noapte se acorda un spor de 25%, iar pentru orele lucrate sambata si duminica se acorda un spor care trebuie negociat (unele societati acorda 1%, altele mai mult).
Aceste sporuri trebuiesc cuprinse in ROI si in contractele de munca.
~ Conținut șters la cerere ~
Codul muncii
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normat ive specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inega l în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă

Pentru orele de noapte se acorda spor.
Nu cred ca se indeplinesc conditiile privind munca suplimentara
CCMN Art. 52. - (1) În fiecare săptămână, salariatul are dreptul, de regulă, la 2 zile consecutive de repaus săptămânal.
(2) Repausul săptămânal se acordă, de regulă, sâmbătă şi duminică.
(3) În cazul în care activitatea de la locul de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, nu poate fi întreruptă, prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate se vor stabili condiţiile în care zilele de repaus săptămânal să fie acordate şi în alte zile ale săptămânii sau cumulat pe o perioadă mai mare.
Dar se poate negocia un spor avand in vedere ca sunt frustati de repausul in zilele de sambata si duminica.

CCMN Art. 52. - (1) În fiecare săptămână, salariatul are dreptul, de regulă, la 2 zile consecutive de repaus săptămânal.
(2) Repausul săptămânal se acordă, de regulă, sâmbătă şi duminică.
(3) În cazul în care activitatea de la locul de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, nu poate fi întreruptă, prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate se vor stabili condiţiile în care zilele de repaus săptămânal să fie acordate şi în alte zile ale săptămânii sau cumulat pe o perioadă mai mare.

Buna Ziua
As avea urmatoarea intrebare. daca mi se poate cere sa lucrez 4 ore peste cele 40 de ore obligatorii si sa fiu recompensat pentru asta cu 4 ore libere ce sunt deja incluse in repausul saptamanal de 48 de ore? De exemplu :l-v 8 ore pe zi, sambata 4 ore, Duminica liber iar in prima jumatate a zilei de luni liber iar apoi la munca 5 ore cu tot cu pauza de masa.

Eu inteleg din C.M. ca cele 48 de ore de repaus pot veni dupa 40 ore lucrate nu dupa 44.Tot timpul pe care il petrec la servici peste cele 40 de ore reprezinta ore suplimentare si in compensatia lor nu ar trebui sa fie de ajuns repausul saptamanal de 48 ore
Din care CCMN ati citat?

Alte discuții în legătură

Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare - munca in ture Ada30teo Ada30teo Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni ... (vezi toată discuția)
Program de lucru in ture rrramor rrramor Daca am un program de lucru in ture de 12 / 72, platesc orele de noapte cu spor de 25%, cum abordez zilele de sambata si duminica?Daca vor fi lucrate, stiu ca ... (vezi toată discuția)