avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare - munca in ture
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare - munca in ture

Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni pana vineri cate 6 h pe zi, eu trebuie sa acord spor pt ore suplimentare pt saptamana in care s-a depasit nr de 40 ore sau cf CCM daca e vorba de munca in schimburi media orelor lucrate nu trebuie sa depaseasca 8 h/zi intr-o perioada de refirnta de 3 saptamani, cf art 10-alin 11?
Cel mai recent răspuns: UN Owen , utilizator 22:05, 3 Februarie 2010
Art. 110. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână
Art. 113. [programul de lucru inegal]
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

In mod normal daca timpul de munca efectiv nu depaseste 40ore/saptamana calculat pe o perioada de referinta de 3luni nu trebuie sa platiti ore suplimentare.Daca se depaseste cifra de 40 de ore , orele suplimentare pot fi compensate si cu zile libere in cate stiu eu.
Succes!
1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi

Rezulta 50 de ore ceea ce inseamna ca sunt 10 ore suplimentare la fiecare saptamana dar se incalca conditia imperativa de "perioada max. 3 saptamani" inscrisa la alin.11 al art.10. In media de 48 ore sunt incluse si orele suplimentare.

Pai eu am zis ca intr-o luna lucreaza 1 saptamana ca mai sus si 1 saptamana de luni pana vineri cu 6 h pe zi fara samb si duminica, apoi 1 saptamana ca mai sus si apoi iar 1 saptamana de luni pana vineri cu 6 h pe zi fara samb si duminica. Deci media pe 3 saptamani e mai mica de 48 h. Si in acest caz trebuie sa platesc ore suplimentare?
Multumesc frumos pentru raspuns !

Deci daca am programul lunar asa:
 Saptamanile 1 si 3
- luni pana vineri 6 h/zi, adica 30 ore
- sambata si duminica 10h/zi adica 20 h
Total 50 ore pe care le platesc normal, la care adaug doar sporul pt cele 20 ore prestate in wknd (daca eu compensez orele prestate in wknd cu ore libere platite atunci sporul e cel stabilit de mine, nu 100% ca atunci cand nu compensez orele efectuate in wknd, nu?);

 Saptamanile 2 si 4 de luni pana vineri 6h/zi, adica 30 ore. In aceste saptamani angajatii primesc 10 h libere/saptamana ca si compensatie pt cele prestate in wknd in saptamanile 1 si 3. Cele 30 ore sunt platite normal.

Intrucat intr-o luna media saptamanala a orelor de lucru este de 40 ore nu trebuie sa acord si spor pt ore suplimentare, nu? In contractul colectiv de munca zice asa: „Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 ore pe saptamana”.
Din punctul meu de vedere consider ca nu este nimic in neregula, asta daca am inteles bine rationamentul dvoastra.
Cred ca este avantajos si pentru salariat care, in exemplul dat, lucreaza 160 de ore dar care beneficiaza si de zile libere platite +spor negociat, pentru ca presteaza activitate si/in jumatate din zilele nelucratoare din luna.

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)
Timp de lucru saptamanal kitisor kitisor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari: Ce inseamna 8 ore/zi , 40 ore/saptamana? Cum considerati saptamana de lucru? De ... (vezi toată discuția)