avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... curatela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

curatela

am un contract de intretinere cu o doamna acum are 94 ani si cu habitatie viagera pt ea si fiica ei cu schizofrenie paranoida, grad II. Pot sa obtin dreptul de curator, daca dupa decesul mamei doresc sa vand imobilul, sau pentru alte situatii, o doamna de la evidenta mi-a spus ca va fi greu sa imi fac buletinul, daca mama decedeaza. Ce ma sfatuiti? Casa intra in proprietatea noastra dupa decesul batranei.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:50, 17 Februarie 2019
Sunteti deja proprietar, dar dansele au dreptul de a locui acolo pana mor.
Daca moare mama, rameneti cu fiica in spatiu.
S-ar putea imagina un caz in care o internati la azil si astfel nu mai are "nevoie" de spatiu...
Astfel incat sa continuati prestarea intretinerii in alt spatiu.
desi nu ii datorati intretinere fetii, nu o sa aveti cum sa va faceti buletinul acolo si mai grav, nu aveti cum sa vindeti. Veti putea vinde doar ce aveti, nuda proprietate.
Macar de i-ati fi dat drept de abitatie doar pt o camera..
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
gi-jane2, moderator
Casa este în proprietatea ta din momentul în care ai cumpărat-o, nu de la moartea titularelor dreptului de uzufruct viager sau abitaţie, mă rog.
Deci tu eşti proprietară, ai ceea ce se cheamă nuda proprietate.

După moartea mamei, sau chiar şi acum poţi obţine curatela dacă vrei să te muţi în imobil.
Din păcate, în calitate de curator, nu ai voie să foloseşti imobilul în interesul tău.
Ar fi un conflict de interese să-ţi faci buletinul în casa în care doamna are abitaţie viageră sau uzufruct.
Curatorul trebuie să aibă grită de încapabil ca şi cum ar lucra în propriul său interes.
Ar fi o încălcare a uzufructului sau abitaţiei.

Dacă persoana bolnavă nu poate fi lăsată singură atunci ar fi bine să discuţi încă de pe acum cu mama şi cu fiica şi să faceţi aranjamente.

Fiica s-ar putea să nu te accepte în calitate de curator şi este dreptul ei. Dacă nu vrea, judecătorul chiar poate să-i dea un avocat gratuit ad litem ca să te împiedice.

Doar judecătorul îţi poate permite să o muţi pe fiică din apartament dar este improbabil deoarece tu ai obligaţia de întreţinere şi a fiicei până la moarte iar asta înseamnă că va trebui să îi pui o îngrijitoare dacă nu te acceptă pe tine să o îngrijeşti.

În ce priveşte buletinul, dacă nu locuieşti acolo, care este rostul să îţi treci acea adresă în buletin? Va fi o adresă fictivă deoarece adresa fiecărei persoane este acolo unde locuieşte efectiv în scopul de a se stabili statornic (nu unde scrie în buletin).

După moartea bătrânei, s-ar putea ca Autoritatea tutelară să numească un curator special care nu eşti tu. Tu rămâi totuşi cu datoria de întreţinere şi vei fi obligată să plăteşti şi curatorul numit de instanţă la cererea Autorităţii.

Dacă Autoritatea tutelară observă că nu îţi îndeplineşti datoriile în urma contractului, va putea să desfiinţeze contractul de vc pentru a putea să fie achitate cheltuielile de la azil sau curatela plus întreţinerea persoanei - fiica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretine dublu anonimiu anonimiu Buna! mama mea acum 15 ani a facut contract de intretinere cu o femeie care acum are 98 aniDar si mama e in varsta asa ca doreste la randul ei sa faca ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu drept de abitatie catalinhdd catalinhdd As dori sa stiu daca se poate vinde un apartament proprietate personala care are ca drept de abitatie pe mama mea pana la sfarsitul vietii sale. Este neaparat ... (vezi toată discuția)
Evaluare uzufruct viager, executare imobil cu uzufruct viager andreistan andreistan Buna ziua, Avem in bloc o garsoniera cu restante mari la intretinere. Am castigat fond+recurs, asteptam sa iasa decizia definitiva si irevocabila prin care ... (vezi toată discuția)