diana andone a scris:
Am discutat si cu alti notari care spun ca acest lucru nu ar fi necesar dar singurul notar care poate face demersul din cate mi s-a dat de inteles este notarul care a facut si testamentul(atata timp cat este in viata).
Zau!?! Si daca testamentul era unul maritim avand ca agent instrumentator comandantul vasului !?! Il asteptam pe comandant sa se faca notar? In viata asta sau in aia de apoi!?! #-o #-o Greu le-o fi unora cu ganditul.
Mai degraba cred ca dvs. ati sesizat deja prin cerere un notar public si atunci ramane inco ..asta... competent. ( În cazul în care într-o circumscripţie teritorială sunt mai multe birouri de notari publici, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine
primului birou sesizat - art 68 alin 4 din L 36/1995).
Poate citeste si art 899 cod civil: "orice legat pur si simplu da legatarului, din ziua mortii testatorului un drept asupra lucrului legat..."
Asta insemna ca legatarul cu titlu particular isi va putea stabili drepturile succesorale obtinand certificatul de mostenitor. Iar mostenitorii universali sau cu titlu universal care ar avea ceva de contestat se pot folosi apoi de art 88 din L 36/1995. (inteleg ca oricum nu avem rezervatari in povestea asta).