avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este necesara recunoasterea testamentului autentic?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este necesara recunoasterea testamentului autentic?

Buna ziua, va rog sa ma ajutati. Parintii mei sunt in posesia unui testament autentic prin care defuncta le lasa in mostenire un teren de 4000mp, precizez ca defuncta a fost vecina lor si nu au nici un grad de rudenie cu dansa. Singurii mostenitori in viata ar fi descendentii fratilor defunctei adica colateralii privilegiati. Problema este ca in momentul in care au vrut sa treaca terenul pe numele lor notarul care a intocmit testamentul pune conditia ca descendentii fratilor sa vina si sa recunoasca testamentul, acestia fiind departe lucrul acesta este foarte dificil. Am discutat si cu alti notari care spun ca acest lucru nu ar fi necesar dar singurul notar care poate face demersul din cate mi s-a dat de inteles este notarul care a facut si testamentul(atata timp cat este in viata). Ce sa inteleg ca el nu vrea sa faca sau intr-adevar este o conditie legala pt recunoasterea testamentului autentic?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:40, 19 Noiembrie 2009
Mostenirea testamentara nu o exclude pe cea legala.Cele doua pot coexista.Testamentul olograf(scris , semnat , datat de mana testatorului ) presupune prezentarea acestuia la notarul public , in vederea incheierii unui proces verbal in acest sens .Cel autentic se prezuma ca respecta conditiile de validitate.

Odata deschisa succesiunea , prin moarte, si acceptata fie expres , fie implicit , in termen de 6 luni de la decesul autorului , amintind si de acest testament , se poate proceda la dezbaterea acesteia , si , eventual , la iesirea din indiviziune.

Dezbaterea succesiunii e de competenta notarului in a carei raza teritoriala s-a regasit ultimul domiciliu al defunctului , cata vreme erezii inteleg , din varii motive, sa apeleze la procedura necontencioasa , nu la cea contencioasa , derulata in fata instantei de judecata.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
apelati la instanta competenta in vederea dezbaterii succesiunii, unde prezentati si testamentul.
...legea 36/1995...Art. 82
Incheierea procedurii succesorale se poate face si inainte de expirarea termenului de acceptare a succesiunii, daca este neindoielnic ca nu mai sunt si alte persoane indreptatite la succesiune.
De asemenea, procedura succesorala se poate incheia de indata, in temeiul unui testament, daca acesta indeplineste conditiile legale de forma, nu contine dispozitii contrare legii si nu aduce atingere drepturilor mostenitorilor rezervatari sau exista acordul acestora. In aceleasi conditii, notarul public va putea stabili drepturile legatarului particular asupra bunurilor determinate prin testament.
Notarul public, avand acordul tuturor mostenitorilor, va putea proceda la reducerea liberalitatilor, pana la limitele prevazute de lege. ..
deci, in concluzie, legatarul poate stie dar poate nu stie de existenta altor bunuri in afara celor legate sau de existenta mostenitorilor legali...el isi va primi bunul de indata in conditiile legii expuse mai sus...

diana andone a scris:

Am discutat si cu alti notari care spun ca acest lucru nu ar fi necesar dar singurul notar care poate face demersul din cate mi s-a dat de inteles este notarul care a facut si testamentul(atata timp cat este in viata).


Zau!?! Si daca testamentul era unul maritim avand ca agent instrumentator comandantul vasului !?! Il asteptam pe comandant sa se faca notar? In viata asta sau in aia de apoi!?! #-o #-o Greu le-o fi unora cu ganditul.


Mai degraba cred ca dvs. ati sesizat deja prin cerere un notar public si atunci ramane inco ..asta... competent. ( În cazul în care într-o circumscripţie teritorială sunt mai multe birouri de notari publici, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine primului birou sesizat - art 68 alin 4 din L 36/1995).

Poate citeste si art 899 cod civil: "orice legat pur si simplu da legatarului, din ziua mortii testatorului un drept asupra lucrului legat..."

Asta insemna ca legatarul cu titlu particular isi va putea stabili drepturile succesorale obtinand certificatul de mostenitor. Iar mostenitorii universali sau cu titlu universal care ar avea ceva de contestat se pot folosi apoi de art 88 din L 36/1995. (inteleg ca oricum nu avem rezervatari in povestea asta).



Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat de mostenire testamentara Cd.Balaci Cd.Balaci Decedatul a lasat un certificat de mostenire testamentara concubinei. Fratele poate cere anularea acestui certificat ? Mai ales ca acest certificat a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)