Eu ca si salariat pot sa vad contractul colectiv de munca? Am acest drept? deoarece in contractul individual de munca nu este mentionat nimic in caz ca firma la care lucrez da faliment.............
1. In CIM, la "Dispozitii finale", exista precizarea "Prevederile prezentului CIM se completeaza cu dispozitiile Codului muncii si ale CCM aplicabil" (se specifica daca este CCM la nivel de unitate, de ramura sau la nivel national).
2. La semnarea CIM angajatorul trebuie sa puna la dispozitia salariatului, pentru a lua la cunostinta, CCM aplicabil in unitate si Regulamentul intern.
3. In practica, salariatul, de bucurie ca a gasit de lucru si ca semneaza un CIM, uita sa ceara si aceste acte, sa la citeasca.
Valeriu,
pana la sfarsitul contractului individual de munca este mare distanta .. am mai discutat pe aceasta problema ... si in continuare tot asa se practica cand se depun c.i.m-urile la ITM.
Degeaba ii sfatuim pe oameni cum sa completeze ca nu prea se leaga ...:)
Salariatul trebuie sa stie ca raporturile de munca se desfasoara in conformitate cu legi si alte acte normative.
Contractul individual de munca este un contract in temeiul caruia un salariat presteaza o munca pentru si sub autoritatea unui angajator si este remunerat.
La angajare le recomand sa solicite CCM la nivel de unitate(daca exista) si Regulamentul intern.
In cazul in care firma nu este de acord sa ne furnizeze un exemplar ál CCMu-lui, il putem solicita de la I. T.M. sau exista o alta unitate specializata? Sau ce ar trebui sa facem? Exista o formulare specifica sau un tabel cu semnaturi sau pur si simplu se cere?
R.o.i si c.c.m
sutacostel
AM CERUT ANGAJATORULUI SA-MI DEA REGULAMENTUL DE ORDINE SI CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA PENTRU A LE CITI, IN INTERIORUL SOCI-
ETATI, ACESTA A REFUZAT SA MI ... (vezi toată discuția)