lucrez cu carte de munca.....dar 1/3 din salariul net este oprit de executor......am incercat sa cer un angajament de plata mai mic....dar nu am gasit intelegere.castig 1500 lei...iar 500 sunt opriti....stau cu chirie...si nu mai pot face fata!! va multumesc!!
Si apropo vedeti ca va incadrati in situatia in care obtineti sub salariul minim pe economie si va incadrati la alte criterii de retinere
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor d8e existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
În cazul dvs este corect dpdv legal procentul de 33% cât vă este poprit. În plus nu angajatorul va pus poprirea, ci executorul judecătoresc. Angajatorul nu are de ales, trebuie să se supună încheierii emisă de executorul judecătoresc, care a stabilit procentul maxim de 1/3.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Angajatorul este doar un simplu TERȚ POPRIT, nu el stabilește procentul popririi.
Procentul popririi se stabilește de executorul judecatoresc . Conform legii (Codul de procedura civila) din salariu se poate retine maxim o treime (33%) pentru o datorie si maxim 50% in cazul mai multor creditori.
Nu este legal sa va opreasca din intreg salariul net mai mult de 33%, daca aveti o singura poprire. Mai exact, se poate retine fie cate 33% atat din avans cat si din lichidare, fie o singura data din intreg salariul net, dar in niciun caz de doua ori din tot salariul.