avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Desi nu am fost vinovat am ramas fara carnet cine stie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Desi nu am fost vinovat am ramas fara carnet cine stie pana cand... nu stie nimeni!

Masina in care eram la volan si cu care stationam la un stop, a fost lovita de un cetatean izbit de un alt autovehicul aflat in miscare si care vehicul l-a proiectat pe cetateanul (care traversa printr-un loc nepermis strada) in portiera spate stanga. . N-am dat importanta si mi-am vazut de drum dupa care raspunzand apelului politiei in calitate de martor m-am trezit fara carnet si de atunci (luna mai) am ramas fara. Mentionez ca sunt fost sofer de taxi si actualmente cu extrem de mare greutate se gaseste de munca pentru un om la varsta mea ! (65ani) ! Ce trebuie sa fac sa imi pot recupera permisul ca procuratura de pe langa tribunalul sectorului 1 nicimacar nu mai acorda audiente si eu sunt deci sortit mortii prin infometare !!
Pina la solutioarea dosarului si stabilirea vinovatiei nu prea aveti ce face. Se va efectua o expertiza de specialitate sau ce vor onsidera uti si pertinent in vederea stabilirii situatiei de fapt. In cazul in care nu veti fi gasit vinovat, puteti sa va constituit parte prejudiciata.
Eu nu prea inteleg, o masina a lovit un om, care a fost proiectat in masina dvs si dvs nu ati dat importanta si v-ati vazut de drum? Spuneti ca sunteti sofer si aveti 65 de ani, ma gandesc ca ar trebui sa cunoasteti prevederile OUG 195/2002, este evident din descrierea dvs ca o persoana a fost vatamata in urma accidentului in care ati fost implicat fara voia dvs, dar chiar si asa nu ar fi trebuit sa plecati.
Daca erati chemat in calitate de martor nu vad de ce v-au retinut permisul, sunteti sigur ca nu vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.338 c.p.?

ART. 77 OUG 195/2002
(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

ART. 338 c.p.
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident circulatie rise rise buna ziua, Am nevoie de un raspuns privind un accident de circulatie produs intre o masina si o persoana. Persoana a fugit prin fata masinii, la 2 m de zebra ... (vezi toată discuția)
Rezolvarea unei speţe (ipotetice)... Dinamor Dinamor O maşină circulă pe un drum public. Într-o curbă (din multiple motive) iese de pe carosabil şi se răstoarnă. Unul dintre pasageri este prins sub ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica accident de circulatie iu1ian iu1ian Pentru o încadrare juridica corecta, voi relata faptele, pe scurt. Erau condiții de vizibilitate excelente. Victima circula regulamentar, pe acostamentul ... (vezi toată discuția)