avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de partaj când unul dintre soți nu a avut ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de partaj când unul dintre soți nu a avut venituri pe durata căsătoriei: care sunt procentele de împărțire a bunurilor în acest caz?

Buna ziua. Fratele meu a divortat recent de sotia cu care a fost casatorit 6 ani si cu care are un copil de 10 ani si bunuri imobile. Mentionez ca in timpul casatoriei sotia nu a avut loc de munca iar copilul a fost incredintat mamei iar tata plateste pensie. Intrebare: in cazul unui proces de partaj care sunt, conform legii, procentele de impartire a bunurilor? Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:39, 24 Februarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca bunurile au fost achizitionate in timpul casatoriei, ea are drept la 1/2. Cel putin teoretic. In instanta se poate solicita o cota proportionala cu contributia fiecaruia, dar trebuie sa va spun ca si ingrijirea gospodariei, cresterea copiiilor reprezinta contributie.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 357 NCC
Lichidarea comunităţii. Partajul
(1) În cadrul lichidării comunităţii, fiecare dintre soţi preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor.
(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.
(3) Dispoziţiile art. 364 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Prezumtia de contributie a sotilor la dobandirea bunurilor comune este de 50% pentru fiecare dintre soti, insa aceasta prezumtie poate fi rasturnata prin probele administrate in cadrul procesului de partaj.
De ex, oricare dintre soti poate solicita o cota majorata ( mai mare de 50%) la dobandirea bunurilor comune si in sustinerea acesteia cereri sa administreze probe din care sa rezulte ca a avut o contributie mai mare decat celalalt sot, avand in vedere venitul obtinut in timpul casatoriei.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pare ca va avea fiecare jumatate.
Doar daca se inteleg pot fi cote diferite n cazul dat.
Trebuie analizate mai multe lucruri pentru a se putea ajunge la o altă concluzie.
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj pavalutagigi pavalutagigi intre sot ,sotie,copil 19 ani care este procentul sotului? (vezi toată discuția)
Divort CETATEANA1 CETATEANA1 Buna ziua am o problema.Din 1999 sint casatorita.Casnicia cu suisuri si coborisuri.Sotul nu m-a lasat sa muncesc niciodata.Efectiv nu m-a lasat.Nu pt ca nu ... (vezi toată discuția)
Partaj NYNYSOR NYNYSOR daca am platit o rata impreuna cu sotia mea timp de 20 de luni, trebuie la partaj sa-i dau jumatate din ele?de ce ? ea nu a stat impreuna in acelasi imobil? de ... (vezi toată discuția)