avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Procedura casare echipamente individuale de protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Procedura casare echipamente individuale de protectie

Buna ziua,
In situatia echipamentelor individuale de protecţie, (precum incaltaminte, imbracaminte), destinate purtarii unei singure persoane, din motive de riscuri ce tin de sanatate sau de igiena, cum se procedeaza la iesirea din termenul de garantie al acestora (termen acordat de producator), cand isi pierd caracteristicile de protectie, respectiv functiile/proprietatile care au stat la baza ratiunii pentru care au fost acordate, respectiv cele de protectie individuala ?
HG nr. 1048 din 2006 nu are prevederi in acest sens.
Este obligatorie recuperarea/colectarea de la salariati a echipamentelor si casarea acestora sau pot fi lasate in uzul personal al salariatilor ? Cum sunt scoase de evidentele contabile ? Se ard sau se recicleaza ? Este vreo obligatie in acest sens ?
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:21, 25 Februarie 2019
Aceste reguli se stabilesc prin proceduri si Instructiuni proprii intocmite de catre fiecare angajator.
Legea interzice utilizarea EIP iesit din garantie, deteriorat sau neconform cu standardele in vigoare.
Daca sortimentele de EIP sunt lasate in uzul lucratorilor, acestia nu trebuie sa-l poarte la lucru.
In fisele individuale de inventar se mentionaza data acordarii noilor sortimente de EIP, data la care vechiul echipament este considerat casat.
Pentru EIP care se caseaza se intocmesc PV in baza carora se scade din contabilitate.
EIP deteriorat/ casat se arde sub supraveghere pentru a nu polua cu respectarea instructiunilor proprii ssm pentru distrugerea acestuia.
Fiecare sortiment de EIP trebuie sa fie insotit de declaratie de conformitate, PV de receptie si instructiuni de utilizare, denocivizare, intretinere, distrugere, etc.
In HG nr. 1048/ 206 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-Art. 9 In cadrul intreprinderii si/ sau unitatii trebuie sa se furnizeze si sa fie disponibile
informatii adecvate privind fiecare echipament individual de protectie impus in conformitate cu art. 5 si 6.
-Art. 13 (1) Echipamentul individual de protectie poate fi utilizat numai in scopurile specificate
si in conformitate cu fisa de instructiuni, cu exceptia imprejurarilor specifice si exceptionale.
(2) Instructiunile trebuie sa fie pe intelesul lucratorilor.
Pentru EIP sunt aplicabile si prevederile HG nr. 115/ 2004 modificata si completata prin HG nr. 809/ 2005 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata.
-Art. 7 Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de productie Bogdan1811 Bogdan1811 La expirarea termenului legal de folosinta al echipamentului de lucru si protectie, acordarea echipamentului nou nu se va conditiona de returnarea celui ... (vezi toată discuția)
Contravaloare echipament de lucru BX BX Contravaloare echipament de lucru O firma solicita angajatilor care isi inceteaza contractul de munca prin demisie sa plateasca echipamentul de protectie ... (vezi toată discuția)
Echipament individual de protectie curatat de catre angajator mihavslelectro mihavslelectro Buna ziua, Este prevazut in legislatie ca echipamentul individual de protectie trebuie curatat de catre angajator? Lucrez intr-un santier naval si avem ... (vezi toată discuția)