avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copiii pe numele tatalui iar parintii sunt desparțiți
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copiii pe numele tatalui iar parintii sunt desparțiți

Am o cumnata, are 3 copilasi, sunt pe numele tatalui, ei sunt despartit de 3 ani si ceva, tatal nu ii cauta nu le da bani nu ii ajuta cu nimic, ba mai mult o ameninta pe mama copiilor cand se imbata, mama copiilor vrea sa schimbe copii pe numele ei pt a putea pleca din tara pt a muncii, ei traiesc toti4 intro singura camera, ii mai ajuta lumea si le mai aduce cate o haina si alimente, ea a fost batuta acum 3 ani de fostul partener si a scos harti de la medicul legist la dat in judecata si a retras plangerea de frica ca o ameninta ca o omoara, acum din nou ii este frica si nici nu stie cum ar putea proceda pt a pune copii pe numele ei, cei 2 nu au fost casatoriti!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:16, 27 Februarie 2019
Nu ii va putea pune pe numele ei caci copii au o paternitate deja stabilita.

Ceea ce poate solicita insa la instanta de la domiciliul copiilor este sa exercite exclusiv autoritatea parinteasca asupra minorilor motivat de lipsa de implicare a tatalui in viata lor si de lipsa oricarei contributii la cheltuielile de crestere ale copiilor. In conturarea comportamentului tatalui, va putea folosi si hartiile vechi care atesta faptele de violenta. In acest fel nu va mai avea nevoie de semnatura tatalui la parasirea teritoriului Romaniei.
Se poate dispune autoritate exclusiva.
Conform Art. 398 NCC doar:”Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi”.
„Motivele întemeiate” la care se referă art. 398 alin.1 Cod civil nu sunt enumerate nici măcar exemplificativ, tocmai datorită multitudinii de situaţi concrete care pot contura interesul copilului ca fiind acela ca autoritatea părintească să fie exercitată de un singur părinte.


Conform art. 483 alin. 1 din Noul Cod civil, autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal părinţilor.
În alin. 2 se menţionează că părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
Potrivit art. 487 din Noul Cod civil, care reglementează conţinutul autorităţii părinteşti, părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie Larisa iosiv Larisa iosiv Am un copil de 5 ani in custodie comuna domiciliu la mine(mama), fara program stabilit de vizite...tatal nu a venit sa vada copilul de 2ani jumatate, si nu a ... (vezi toată discuția)
Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori dinculeanudeliadenisa dinculeanudeliadenisa cum se castica custodia totala a copilului in varsta de 11 luni?tatal vrea copilul dar nu are nici conditii pentru intretinere (vezi toată discuția)