avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minori

cum se castica custodia totala a copilului in varsta de 11 luni?tatal vrea copilul dar nu are nici conditii pentru intretinere
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:33, 4 Mai 2012
În ceea ce privește „autoritatea părintescă”, Noul Cod civil (in continuare NCC) prevede al art. 483, următoarele:
„(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.”

Prin urmare, autoritatea părintească presupune existența unui cumul de drepturi și obligații pentru părinți, în creșterea și educarea copilului precum și cu privire la bunurile acestuia. Astfel, potrivit art. 483 din NCC, ambii părinți au atât drepturi cât și obligații cu privire la copiii lor.


De fapt, acest ansamblu de drepturi și obligații presupune că părinții trebuie să ia decizii împreună cu privire la creșterea și educarea copiilor precum și la bunurile acestuia. In toate deciziile lor, părinții trebuie să aibă permanent în vedere interesul superior al copilului.

Cu alte cuvinte, autoritatea părintească se exercită în comun de ambii părinți.

Domiciliul va fi stabilit la unul dintre parinti.


Succes.

Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In concluzie, exercitarea autoritatii parintesti doar de catre unul dintre parinti este in stransa legatura cu stabilirea domiciliului copilului la acel parinte.

Daca tatal nu are conditii corespunzatoare la domiciliul sau, in principiu, dupa efectuarea anchetei psihosociale, se va stabili locuinta copilului la dvs. si autoritatea parinteasca se va exercita, ca regula generala, in comun.
Doar daca se dezintereseaza total de copil, este violent cu acesta, se drogheaza etc, veti obtine ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre dvs.
Ca regula , ambii parinti exercita in comun autoritatea parinteasca , ca exceptie, daca dvs considerati ca sunt motive intemeiate ( e alcoolic, violent, iresponsabil, isi neglijeaza copilul, etc) , puteti cere ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca, in temeiul art
Art. 398. -NCC
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.

Ramane la aprecierea instantei daca motivele sunt intemeiate sau nu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil 5 ani rezultat dintr_un concubinaj de 9 ani florentina80florentina florentina80florentina buna ziua. am avut o relatie cu tatal copilului din 2011 locuind intr_un apartament de 2 camere proprietate personala..in urma unui partaj cu primul sot ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului Alexandraioana12 Alexandraioana12 Buna ! Sunt căsătorită de un an, și avem un copil de o luna. Nu prea ne mai înțelegem eu și soțul meu ,așa ca am decis sa divorțăm. Stam la bunica ... (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)