avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general incasare garantie buna executie de catre o firma ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

incasare garantie buna executie de catre o firma suspendata

buna ziua. va rog sa ma ajutati daca se poate in urmatoarea situatie:
o firma suspendata (platitoare de TVA) are de incasat o garantie de buna executie pentru un contract incheiat anterior suspendarii activitatii.
problema este ca firma trebuie sa emita factura pentru incasarea garantiei.

Intrebare: are voie firma sa emita factura? operatiunea nu genereaza nici un fel de venituri, nu reprezinta desfasurarea unei noi activitati...

Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 19:32, 19 Noiembrie 2009
Pe perioada in care societatea are activitatea suspendata:
-nu se emit si nici nu se inregistreaza chitante si facturi,
-evidenta contabila se tine la 3 luni,
-bilanturile contabile se depun la 6 luni si 1 an,
-se pot face plati (telefon, rate credite etc),
-se pot face incasari in urma contractelor derulate anterior suspendarii, dar numai -prin banca (pentru ca este interzisa emiterea de facturi si chitante),
-se pot face plati prin banca la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale,
-capitalul social poate fi retras din contul de capital (in caz de nevoie poate fi virat in contul curent pentru efectuarea de plati),
Daca se doreste inchiderea conturilor de la banca pentru a opri calculul si plata de comisioane pentru “administrarea de cont”, atunci platile de mai sus vor fi efectuate in numerar la sediile furnizorilor, sau pe alte cai (exemplu: din conturi personale, din conturi de card personale)

Extrasele de banca emise pe perioada de suspendare a activitatii vor fi inregistrate in contabilitate, toate deodata, la reluarea activitatii.

In concluzie:trebuie sa reluati activitatea pentru a putea emite factura.

Desi, factura de garantie, se emite concomitent cu factura de prestari servicii, in care se trece valoarea prestarii si se diminuiaza cu valoarea garantiei, care se factureaza separat.
In baza acesteia, clientul trebuia sa va vireze valoarea acesteia intr-un cont de garantii ( deschis de dvs. in baza contractului de prestari servicii), iar acum la terminarea lucrarii, pe baza PV de receptie ati fi putut debloca banii din acel cont de garantii.

Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare activitate srl cu leasing extern activ Ice68 Ice68 Buna ziua, Din cauza forfetarului sunt fortata sa suspend temporar (adica anul acesta) activitatea SRL- ului meu. Problema este ca am 2 masini pe leasing ... (vezi toată discuția)
Firma suspendata louisa louisa Buna seara, As avea si eu o intrebare: o firma suspendata poate emite facturi in minus pentru un retur de marfa? Are o datorie foarte mare iar creditorul ... (vezi toată discuția)
Bunuri firma suspendata ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, vreau sa vand un bun de pe o firma suspendata, cum trebuie sa fac legal? (vezi toată discuția)