avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Înscriere cazier judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Înscriere cazier judiciar

Bună ziua, dacă am avut o sentință definitivă de un an închisoare amânată in favoarea la 2 ani de incercare in 2018 ( a trecut un an de la sentința definitivă respectiv un an de încercare) nu pot sub nici o forma să mă reabilitez (să nu mai scrie in cazier) ? Mulțumesc pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:34, 27 Februarie 2019
Trebuie sa intelegem clar despre ce este vorba in sentinta, adica despre amanarea aplicarii pedepsei art. 83 si urm. cod penal sau despre suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere art. 91 si urm. cod penal, pentru ca una-i condamnare, cealalta nu, iar pentru cea care-i condamnare reabilitarea intervine daca in decurs de 3 ani de la data implinirii termenului de supraveghere condamnatul nu a savarsit o alta infractiune. Deci, faceti precizarile necesare.
(scris in cazier) Condamna la 1 an închisoare cf.art.83,84 NPC dispune amânarea aplicării pedepsei-termen de încercare 2 ani pentru săvârșirea faptei prev. de art. 336 alin. 1 NCP art. 396 alin. 10 NCPP
Ce sa zic? Este gresit. Se mai intampla. Nu poti sa condamni si sa dispui si amanarea aplicarii pedepsei in acelasi timp.

Pai, ia uitati ce zice art. 396 alin (10) : "Când judecata s-a desfășurat în condițiile art. 375 alin. (1), (1^1) și (2), când cererea inculpatului ca judecata să aibă loc în aceste condiții a fost respinsă sau când cercetarea judecătorească a avut loc în condițiile art. 377 alin. (5) ori art. 395 alin. (2), iar instanța reține aceeași situație de fapt ca cea recunoscută de către inculpat, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime. Pentru inculpații minori, instanța va avea în vedere aceste aspecte la alegerea măsurii educative; în cazul măsurilor educative privative de libertate, limitele perioadelor pe care se dispun aceste măsuri, prevăzute de lege, se reduc cu o treime."

A se vedea si art. 396 - Rezolvarea acțiunii penale
(1) Instanța hotărăște asupra învinuirii aduse inculpatului, pronunțând, după caz, condamnarea, renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal.
(2) Condamnarea se pronunță dacă instanța constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat.
(...)
(4) Amânarea aplicării pedepsei se pronunță dacă instanța constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat, în condițiile art. 83-90 din Codul penal.
Mulțumesc pentru atenție ,deci în concluzie trebuie sa treaca întreaga perioadă de încercare pentru a avea cazierul judiciar curat .nu ? Mulțumesc încă odată.
In concluzie, aveti o eroare in sentinta respectiva si teoretic ar fi aplicabila norma din legea cazierului prin care "Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidență dacă se află în una dintre următoarele situații:
h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunțat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei și nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;
"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare BogdanCt24 BogdanCt24 Îmi poate spune cine cum se va face reabilitarea în urma acestei sentinte \" În baza art. 396 alin. 1, alin. 4 C. proc. pen. rap. la art. 83 C. pen. cu ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto categoria b alexpru2017 alexpru2017 Buna ziua, Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune cand si in ce conditii pot redobandi permisul auto. Va trimit mai jos extras din hotararea ... (vezi toată discuția)