avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 196 /2018 din 20 iulie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 196 /2018 din 20 iulie

Bună ziua, am tot citit noua lege si nu reusesc sa gasesc exact art. In care asociatia este de datoria iei sa repare acoperisul blocului in care locuiesc. Am luat modelul trecut de dumneavostra aicii pe site. Dar cand trebuie sa trec exact legea art. si aliniat nu gasesc nimic, in legea veche era mult mai bine descris totul acum e doar interpretata ideea ca tine de asociatia de locatari de care apartin sa remedieze problema cu acoperisul. Va rog frumos sa ma ajutati sa duc pana la capat cererea care o pregatesc pentru presedintele asociatiei.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
RazvanBond, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:06, 20 August 2022

Art. 32. din legea 196/2018 -

(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural- arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.

Art. 63. -

(1) Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activități reprezintă cheltuieli comune.
In cazul dvs. nu este nevoie sa indicati vreun temei legal al cererii dvs. , ci pur si simplu sa va adresati in scris Presedintelui asociatiei si sa va spuneti doleantele , acesta urmand sa va raspunda , ori sa ia masuri. Propunerile pentru reparatii de amploare cum ar fi terasa blocului se fac si si aproba in cadrul sedintei Adunarii generale pentru a se discuta si un eventual buget pentru acea lucrare . Costurile lucrarii se impart pe cota indiviza de proprietate. In cazul in care vi s-au creat prejudicii din cauza infiltratiilor de apa provenite din terasa (acoperis) faceti cunoscut asociatiei, executati fotografii, aduceti un expert , iar daca nu se rezolva ,aveti posibilitatea de a actiona in justitie asociatia pentru obligatie de a face si plata prejudiciilor.
L nr 196/2018
[quot
Articolul 1
(1)Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la:
a)infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel putin 3 unitati de proprietate imobiliara;
b)administrarea, intretinerea si folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au in structura lor locuinte sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, fiecare proprietar avand o proprietate individuala si o cota-parte indiviza din proprietatea comuna.]
Articolul 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
d)asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si fara scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, avand ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii;
Articolul 35
(1)In cazul cladirilor cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie si in cazul cladirilor multietajate constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
e)locurile de trecere, scarile si casa scarilor si coridoarele; peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune; subsolul; cosurile de fum; holurile; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; paratrasnetele; antenele colective; podul; pivnitele, boxele, spalatoria, uscatoria; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; rezervoarele de apa; centrala termica proprie a cladirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura, structura de rezistenta; fatadele; acoperisul; terasele;[
Articolul 63
(1)Administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si/sau modernizarea, dupa caz, a proprietatii comune aferente condominiului sunt in sarcina asociatiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activitati reprezinta cheltuieli comune.
Articolul 67
(1)Pentru realizarea lucrarilor de intretinere, reparatii sau investitii privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza si aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici care satisfac cerintele asociatiei de proprietari, conform legislatiei in vigoare./quot]
Cum se stabileste prioritatea in executarea diferitelor lucrari? La mine in bloc, de exemplu, s-a hotarat de catre presedintele de asociatie ca sa se execute lucrari de introducere a interfonului, in timp acoperisul blocului este deteriorat si apa se infiltreaza la apart. de la ultimul etaj; dar fiind numai 3-4 apartamente afectate (incl. scara blocului), cei mai multi proprietari evita sa aduca in discutie repararea acoperisului - de multi, foarte multi ani.
In aceeasi situatie ma gasesc si eu, dar nu exista asociatie pe scara unde locuiesc. Presupun ca dv. puteti da in judecata asociatia (chestie de durata, care implica costuri).
Și dvs. puteți face același lucru, dacă aveți probleme cu vecinii, chiar dacă nu e asociație. Prima dată informati-i în scris de necesitățile de reparație a părții comune respective și de obligativitatea suportarii în comun a cheltuielilor, conform art. 654 din codul civil. Dacă sunt unii care nu se conformează, atunci faceți dvs. lucrarea, cu acte în regula și apoi angajați un avocat și recuperați în instanță toate cheltuielile, inclusiv cele de judecată.

Odin112 a scris:

In aceeasi situatie ma gasesc si eu, dar nu exista asociatie pe scara unde locuiesc. Presupun ca dv. puteti da in judecata asociatia (chestie de durata, care implica costuri).

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Buna dimineata. am doua mari dleme . stau la etajul 4 si imi ... Anisoara26 Anisoara26 Buna dimineata. Am doua mari dleme . Stau la etajul 4 si imi ploua in casa de rupe. A ajuns sa ploua si la etajuș 3 sub mine De ani buni fac izolatia ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari Nevrie Nevrie Locuiesc (proprietar) la ultimul etaj al unui bloc si Asociatia de proprietari refuza sistematic de mai bine de 2 ani sa repare terasa blocului de unde sunt ... (vezi toată discuția)
O asociatie de proprietari care are doar 10 apartamente poate ... Dr_Cristina Dr_Cristina O asociatie de proprietari care are doar 10 apartamente poate face un credit bancar fara acordul tuturor membrilor? (vezi toată discuția)