avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general somaj tehnic
Discuție deschisă în Contabilitate în general

somaj tehnic

avand in vedere ca firma la care lucrez are 400 angajati si numai o parte din ei vor fi in somaj tehnic de exemplu jumatate din ei cum se intocmeste statul de plata ?
sunt alte declaratii pentru somaj , pensii , sanatate in care figureaza atat cei cu somaj tehnic cat si ceilalti angajati? cum se fac inregistrarile contabile pentru cei in somaj tehnic?
multumesc mult . este fff urgent
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 10:40, 20 Noiembrie 2009
Cei care sunt in somaj tehnic primesc 75% din salariu si sunt asigurati ca oricare alt salariat.

E vorba de un compromis in care angajatorul (patronul, imi place mai mult cuvantul asta) e dispus sa dea din buzunar ca sa pastreze niste oameni. Trebuie sa vedem situatia: niste oameni sunt platiti fara sa nu faca nimic. Deci, angajatorul ii plateste pentru un probabil (destul de incert) castig viitor.

Statul face asta: daca tu, patron, le dai oamenilor bani pentru a-i pastra, ma fac partener cu tine si timp de 3 luni nu-ti cer taxe, iar ei sunt asigurati.
Aveti dreptate d-le Manea , parerea mea este ca este unul dintre cele mai cinice acte normative, in sensul ca practic se mentine societatea si numarul de salariati dar decapitalizeaza efectiv firma . In momentul reluarii productiei un procent foarte mare din firmele care au apelat la somajul tehnic sunt deja in colaps financiar si nu vor mai avea nici o posibilitate de redresare mai ales in aceste vremuri foarte tulburi, noroc cu "patronii" ca sunt descurcareti si cum legile nu sunt respectate ei aplica politica lor proprie .
Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului ( somaj tehnic ), dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora (conform OUG nr. 28 din 18 martie 2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata in M. Of nr. 186 din 25 martie 2009).

Contributii de asigurari sociale in sensul OUG 28/2009
Prin sintagma "contributii de asigurari sociale", in sensul O.U.G. nr. 28/2009, se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Totodata, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, platite din fondul de salarii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului - somaj tehnic - nu vor fi incluse in veniturile salariale si nu vor fi impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni, in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Veti intocmi state de plata separate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate CVASI CVASI 1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)