avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... demisie prin santaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

demisie prin santaj

Va rog mult sa ma ajutati. Am fost obligat sa semnez ca sunt de acord sa imi dau demisia ca altfel imi vor inchide cartea de munca cu litera ”i”. Cum stau treburile: Pe la Inceputul anului ne-au dat niste foi sa completam cate rate avem si la ce banci, prin urmare eu am trecut doar o denumire sau 2, nefiind de acord sa se afle ce credite am. Prin luna mai(a.c) au sunat niste banci la locul meu de munca comuncandu-le celor de la H.R ca nu am mai platit, eu bineinteles, platind, dar ramanand mereu in urma din cauza dobanzilor exagerat de mari. Am discutat aceasta situatie cu directoarea, spunand ca vom face ceva sa ma ajute sa nu mai raman in urma(sa-mi mai mareasca salariul sau ceva de genul). Peste cateva zile sunt chemat spunandu-mi ca a rezolvat situatia si sa merg pana sus sa vorbim si cu directorul regional. Ajungand sus, erau 3 persoane, 4 cu directoarea, acestea spunand ca au aflat de situatia mea si reprezint un pericol in casierie(eu fiin angajat pe postul de casier), drept dovada sa incetam contractul de munca cu acordul partilor comune, adica sa imi semnez demisia. Eu atunci le-am spus ca nu sunt de acord, amenintandu-ma ca tot ma vor da afara si cu litera “i” in cartea de munca pt ce nu am fost corect cu ei de la inceput si i-am mintit si referitor la creditele mele, ca am mai multe decat am declarat, spunandu-le ca nu vroiam sa se afle, era treaba mea. Ei(H.R) Interesandu-se in prealabil la la biroul de credit si CRB fara acordul meu, trantindu-mi in fata, ca astea sunt creditele pe care le am si reprezint un pericol. Nestiind cum sa procedez si fiindu-mi teama sa nu imi inchida cartea de munca cu litera ”i”, mi-am semnat demisia. Asta s-a intamplat in luna mai, cartea de munca inchizandu-se in luna iunie. Va rog sa ma ajutati daca mai pot face ceva, nu am luat nici o masura deoarece am avut si o cadere psihica si mult timp am stat in casa, gandindu-ma in continuare la ceea ce mi s-a intamplat.Va multumesc.Cu respect

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:34, 21 Noiembrie 2009
Raspundeti-va la o singura intrebare: daca ati avea valori pentru care ati avea un angajat sa le manuiasca, ati fi de acord ca acesta sa aibe credite la banca pe care sa nu le poata sustine(pe care le si ascunde...)? Si practic mentinandu-l in functie i-ati da posibilitatea de a-si insusi bani pentru a iesi din impas si astfel sa comita o infractiune! Ca doar nu ii veti mari salariul numai pentru a-si plati ratele...ca asa ar mai face si alte rate !
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
@eu g
bun, am inteles ca aveti hartiile de la biroul de credit, pare credibil ca modul in care firma le-a obtinut este abuziv. in directia asta se poate face ceva impotriva biroului care le-a eliberat fara sa aiba acest drept.

dar revenind la demisia fortata: dvs. trebuie sa dovediti ca vi s-a adus o amenintare atat de serioasa - violenta morala - incat v-ati simtit intr-un pericol real si iminent, si ati semnat demisia pentru a evita acest pericol, Mai trebuie si sa dovediti cine au fost persoanele care v-au indus aceste stari emotionale.
Zic eu ca simpul fapt ca acum, la cateva luni dupa incident, prezentati acele hartii, si povestiti cum s-a intmplat, nu este in nici un caz suficient ca dovada.
Numa intelegeti gresit, eu va cred, insa nici un judecator nu va da vreo hotarare bazandu-se doar pe cuvantul uneia dintre parti...pentru ca, in lipsa de dovezi, va fi vorba de cuvantul dvs. impotriva pers care v-au amenintat (probabilsunt mai multe, si nu vor recunoaste nimic..)
colegii de serviciu care nu au fost prezenti la nicun act de amenintare, santaj etc., nu au nici o valoare ca martori - nu cunosc nimic direct, iar povestile indirecte nu se pot admite ca probe (in plus, pot aparea oricum alti martori care sa sustina povesti indirecte in sens invers...)

mai apoi, inteleg ca dvs. doriti doar despagubiri, si nu reangajarea...
cu despagubirile este incurcata: de la cine credeti ca le puteti obtine? adica cine este vinovat, dupa parerea dvs.?
dpdv formal, juridic, lucrurile merg in felul urmator (in cazul optimist ca puteti anula demisia): anularea demisiei inseamna ca relatia de munca nu a incetat, deci (iarasi scenariu optimist) prin anularea demisiei redeveniti angajat la acea firma, eventual retroactiv...Nicieri aici nu sunt temeiuri juridice directe pentru despagubiri...
Si, repet, scanariul este ireal de optimist.

sfatul meu este, mai degraba, sa analizati sansa unei plangeri penale pentru santaj. nu stiu sa va spun acum cum se procedeaza, dar si in cazul unei plangeri penale trebuie sa aveti grija dovezilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie prin santaj ContSters113507 ContSters113507 Va rog mult sa ma ajutati. Am fost obligat sa semnez ca sunt de acord sa imi dau demisia ca altfel imi vor inchide cartea de munca cu litera \'\'i\'\'. Cum ... (vezi toată discuția)
Concedierea/demisia Calinpetru Calinpetru Care sunt modalitatile in care inceteaza un contract individual de munca:concedierea si demisia?Se poate ca o persoana sa fie demisa sau sa fie obligata a-si ... (vezi toată discuția)
Demisie robinzz2 robinzz2 Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in ... (vezi toată discuția)