avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat de două ori: ce aș putea face să ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat de două ori: ce aș putea face să ies din această situație?

Buna seara,

De un sfat as avea si eu nevoie, pentru ca iar ma lovesc de probleme cu pol. romana, din nefericire.
Mi s-a comunicat recent ca trebuie sa predau permisul pentru 120 zile sau 150 deoarece acum au aflat si ei de un proces terminat acum un an.

Problema mea este urmatoarea, din pacate nu am putut sa il predau in 15 zile de la data deciziei definitive (a fost decizia de apel, in instanta de fond am castigat dar au facut apel), pentru ca nu mai locuiesc la adresa din buletin (locuiesc la 500km departare) si in momentul acela nu eram in tara oricum.

M-am intors in schimb la aprox 7 luni de la data procesului si am fost cu decizia de la tribunal si permisul sa vad ce e de facut (era expirat oricum si vroiam sa il schimb) si dupa ce au verificat in calculator, au zis ca e ok, si ca il pot schimba, moment in care am predat toate documentele si permisul vechi si dupa o luna am primit permisul nou.

Acum, au mai trecut inca 6 luni de atunci si primesc notificarea ca nu am predat permisul si ca trebuie sa il predau sa incep executarea pedepsei.

Intrebarea mea este, de ce ma mai cauta acum cand au avut permisul meu, si puteau foarte frumos sa il retina si sa zica, nu, ramane la noi pana trece perioada de suspendare, si chiar ei mi-au aprobat inlocuirea lui.

Ce as putea face ca sa ies din aceasta situatie, pentru ca sigur este aplicata abuziv a doua oara (dupa ce mi s-a confirmat ca sunt ok si pot conduce).

Multumesc mult,
O seara buna!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: 00Renovatio , utilizator 20:54, 25 Martie 2019
Se consideră că începeți executarea de la data la care se predă permisul. A fost o greșeală a funcționarilor că nu au procedat astfel când v-ați dus înapoi cu documentele.

Avocat Matache Alexandru
Baroul Cluj
Multumesc frumos!
Si daca nu predau permisul dar nici nu circul 1 an de zile ? (ce se intampla cu pedeapsa ?)
nu pot sa inteleg relevanta plasticului si nici cine si ce data se aplica; de data de decizie a tribunalului nu le pasa, cand pot eu sa merg sa il predau nu le pasa, ce se intampla daca nu merg sa il predau ? (dar nici nu conduc, mai bine fara dosar si alte complicatii, nu sunt inconstient, dar nici sa stau la mana unor oameni care isi bat joc de mine).
In noul proces verbal mi-au pus 150 zile de la o data fixa, dupa acele 150 zile ce se intampla ? mai primesc inca o notificare sa dau permisul si mai stau inca 150 ca nu l-am predat ?
Multumesc mult inca o data, anticipat!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
00Renovatio, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti o pedeapsa administrativa (suspendarea permisului).
Aveti obligatia sa predati permisul la unitatea de politie in 15 zile (sper sa tin minte bine termenul) de la data comunicatii hotararii definitive a instantei.. In caz ca nu respectati termenul, vi se suplimenteaza perioada de suspendare (nu mai stiu cu cat).
Executarea pedepsei incepe de la momentul predarii permisului. Daca tineti permisul la dumneavoastra, si nu conduceti timp de 1 an, nu va modifica cu nimic pedeapsa.
Eu am fost la ei si mi-am schimbat permisul la luni de zile dupa ce a fost data hotararea definitiva (cu tot cu documente si decizia tribunalului), si mi-au zis ca e ok, a trecut pedeapsa (cel putin atat au stiut functionarii de la ghiseu sa imi zica si m-au mintit).
Recent am primit un proces verbal cum ca trebuie sa le dau permisul in 15 zile (pentru ca am pierdut procesul acum un an), si imi spun ca incepand cu data de 01.04 timp de 150 zile nu am voie sa conduc.
Ce rost are sa bat 500km, cand ei nici macar nu sunt in stare sa ma informeze calumea dupa ce eu le fac toata treaba.
Multumesc, am inteles; exact la asta ma si asteptam.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu te-au mintit cei de la ghiseu, pedeapsa chiar a trecut conform legii.
Problema pe speta asta e ca politia nu-si face treaba si nu aplica hotararea instantei cand trebuie sa o aplice si se trezesc ei dupa ani de zile si nu e corect ce fac.
Daca intrebi politisti de la rutiera din judete diferite iti vor da raspunsuri diferite, ce e drept mai nou au invatat mai multi legea si iti vor spune ca suspendarea incepe dupa cele 15 zile de la data ramanerii definitive a solutiei chiar daca nu ai predat permisul.

Asa ca nu iti ramane decat sa faci contestatie la decizia care ti-a venit acasa cu perioada de suspendare. Sunt cazuri in care instantele au anulat decizia de suspendare.


PS: Domnilor avocati, perioada de suspendare nu curge in mod obligatoriu de la data predarii efectiva a permisului, pe decizia sefului de politie poate sa nici nu scrie sa predai permisul, doar se comunica intervalul in care ai dreptul de a conduce suspendat si chiar daca scrie sa predai permisul si nu o faci, dupa 5 zile incepe perioada de suspendare cu plasticul in buzunarul tau. Deci afirmatia ca suspendarea incepe numai cand plasticul a fost predat la politie e total falsa !

Alte discuții în legătură

Conducere cu permis suspendat MagnasMiska MagnasMiska Mi-a fost suspendat permisul pentru o luna acum un an, am contestat in instanta, am pierdut si la recurs. Daca am inteles bine, in 15 zile de la hotararea ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat Aliahdar Aliahdar Buna ziua, In luna noiembrie 2018 mia fost retinut permisul de conducere pentru o perioada de 90 zile.Am mers la judecatoria,am depus contestatie si am ... (vezi toată discuția)
Contestatii respinse, permisul nu a fost predat miragee miragee Buna seara, Mi-a fost luat permisul de 2 ori in aceeasi zi si am facut contestatie la ambele decizii. Ambele contestatii au fost respinse si nu am stiut ca ... (vezi toată discuția)