avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis Suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis Suspendat

Buna ziua,
In luna noiembrie 2018 mia fost retinut permisul de conducere pentru o perioada de 90 zile.Am mers la judecatoria,am depus contestatie si am ridicat permisul de la politie in baza certificatului de grefa.In data de 20.03.2019 am avut termen final la proces si am pierdut.Intrebarea mea este daca nu predau permisul in 15 zile,dupa cele 90+30,120 de zile de suspendare pot circula din nou din a 122a zi?Suspendarea incepe sa curga din momentul in care hotararea ramane definitiva si irebocabila?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:58, 7 Ianuarie 2024
Suspendarea curge din momentul în care predai permisul.
Dacă ai pierdut în fond, ai 45 zile timp să-l predai, 30 sunt perioada în care faci apel și 15 după ce rămâne definitiva.

Tine cont ca dacă a trebuit sa dai test și nu ai dat, se mai adaugă 30 zile. Iar dacă nu îl predai, încă 30.

Permisul nu se suspenda pana nu îl predai tu, deci dacă îl predai peste 1 an o sa stai fără permis 5 luni. De asemenea e posibil să-ți trimită și notificare să-l predai după ce trece perioada de 15 zile.
Multumesc pentru raspuns!Citisem pe un forum ca scrisese un alt coleg ca ia fost retinut permisul in Mai 2014 a pierdut procesul si nu a predat permisul si acum in februarie 2019 a mers sa isi schimbe permisul fiind expirat si nu a avut nici o problema ia fost eliberat un permis nou fara sa ii fie retinut.Din ce scria pe forum in momentul in care ia fost retinut permisul avea domiciliu undeva in valcea si acum are domiciliul in Cluj si preschimbare a fost facuta la Cluj.Se poate asa ceva?Multumesc!
Pentru ca permisul îl schimba la drpciv și ei nu prea comunica cu rutiera. Se întâmplă des.
Cumnatul meu a avut la fel 90 zile pentru viteza, a contestat și a pierdut după 3 luni dar el a plecat în Anglia.
A venit după un an, l-a oprit politia a fost totul ok, și după vreo luna a venit notificare ca îl are suspendat 5 luni și e așteptat să-l predea.
Cel mai bine îl predai, e nasol sa stai cu morcovul în fund după ca tre sa ramai fără el.
Vezi dacă mai poți da testul ala sa îți reducă suspendarea la o luna, din câte știu e posibil sa poți dacă te duci la timp, asta dacă te încadrezi.

In cele din urma o sa rămână și colegul ala fără permis. E doar o chestiune pana se prind ăștia. Din păcate în România se comunica greu între instituții.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
mariustz, utilizator
Ca sa predati permisul dupa expirarea celor 30 de zile in care aveati posibilitatea sa declarati apel va trebui sa va legalizati hotarirea judecatoreasca, altfel nu vi-l primeste. Politia isi poate legaliza hotarirea ca sa va ceara sa predati permisul cind doreste, poate chiar dupa un an, doi. Atunci veti fi somat sa-l predati in 5 zile si daca nu o faceti va veti trezi cu permisul suspendat pentru 120 de zile, nu 90.

Singura problema e ca pentru legalizare hotarire judecatoreasca trebuie sa va fie comunicata. De la data comunicarii curg cele 15 zile.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
latka, moderator
Totusi, hotarirea judecatoreasca definitiva prin care s-a solutionat plingerea devine titlu executoriu:
Art. 120 OUG 195 /2002
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.


Sanctiunea complementara legata de aceasta hotarire este suspendarea permisului.
Conform art. 121
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

Cum termenul de prescriere pentru executare silita este de 3 ani, inseamna ca si sanctiunea complementara de suspendare a permisului are un termen de prescriptie tot de 3 ani.

Alte discuții în legătură

Hotărâre judecătorească ! bebeto112 bebeto112 Buna seara, Astazi am fost la ultima înfățișare intr-un proces in care am fost intimat ! Am văzut pe site la judecătorie ca mi sa respins plângerea ! In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am facut o plangere contraventionala pentru anularea ... tullio tullio Buna ziua, am facut o plangere contraventionala pentru anularea procesului verbal de contraventie ( suspendare permis conducere pe 60zile). Plangerea mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Predare permis conducere suspendat dupa proces valentinBr valentinBr buna ziua, am urmatoarea situatie : in noiembrie 2013 mi-a fost suspendat permisul de 2 ori in aceeasi zi , pentru depasirea vitezei. Am mers pe firul invers ... (vezi toată discuția)