avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia intre parinti si copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia intre parinti si copii

in anul 2005 parintii mi-au donat mie si fratilor mei casa in care locuim, cu conditia stipulata ca pe timpul cat ei traiesc , sa locuiasca in casa respectiva, iar noi sa nu o putem vinde pe timpul cat ei traiesc. eu si ceilalti patru frati ai mei detinem astfel, in devalmasie, acest imobil cu o suprafata totala de aproximativ 1000mp.
Intrucat nu pot locui cu parintii mei, doresc sa fac creditul pentru '' Prima Casa '' si as vrea sa stiu daca aceasta donatie ma poate afecta in indeplinirea conditiiilor de eligibilitate conform OUG nr 60/ 2009.
''Beneficiarii programului Prima casa sunt persoane fizice care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si nici nu au in derulare un credit ipotecar. ''
As dori sa stiu si daca exista vreo posibilitate de revocare a acestei donaatii sau de renuntare la donatie, astfel incat sa pot deveni eligibila pentru acest program ''Prima Casa''
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
georgiana miclescu, utilizator
Si daca nu s-a intabulat e tot aia, ca intabularea nu determina dobandirea, ci dobandirea exista anterior intabularii. IN acest caz din 2005.
Liliana, ai dreptate ca tot aia este : ca este sau nu intabulata donatia.
Dar, exista varianta ca donatia sa nu fi fost intabulata in cf, user-ul sa dea o declaratie pe proprie raspundere (falsa) ca se incadreaza in prevederile programului "Prima casa" si sa beneficiaza de avantajele acestui program.
Dupa ce "apele se linistesc", dupa vreo cativa ani buni de la achizitionarea imobilului prin acest program si chiar plata sa, intabuleaza si contractul de donatie din 2005, act juridic ce este opozabil tertilor numai din momentul inscrierii in cartea funciara. Pana la inscrierea acestuia, continutul cartii funciare face dovada deplina a dreptului de proprietate fata de terti a parintilor user-ului.
Este si asta o posibilitate...;)
Da, dar nu cred ca cineva aici invita la fals in declaratii, uz de fals si alte...
Ajunge ca un vecin sa nu-l placa pe user si sa stie povestea, ajunge o plangere la politie si ne trezim ca "n-am facut nimic" si umblam prin instante tremurand ca vom sta inchisi sau nu... cheltuind bani pe avocati si blestemand ca sistemul are ceva cu noi...
Pentru existenta infractiunii nu conteaza daca imobilul e inscris sau nu si tot aia e si pentru dosarul la banca...
Nimeni nu verifica acele declaratii pana la indicii serioase de fals si e greu sa ma gaseasca pe mine cu vreo proprietate chiar intabulata prin Bacau, eu domiciliind in alta parte...
Similar, am putea numai sa "sfatuim" userii sa-si schimbe domiciliul legal, dar nici asta nu face diferenta, ca nimeni nu ma va verifica pe mine in ce baza stau la adresa din buletin... oi fi proprietara sau nu!...

Prin urmare, chiar daca cineva se gandeste sa minta in declaratii autentice, nu face diferenta daca proprietatea e intabulata pe numele sau ori nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa adriancirstian adriancirstian BUNA ZIUA! VREAU SA PARTICIP LA PROGRAMUL PRIMA CASA INSA NU STIU DACA INDEPLINESC CONDITIILE PROGRAMULUI.SUNT CASATORIT SI SOTIA DETINE 1/2 DINTR-UN ... (vezi toată discuția)
Prima casa edd edd Buna ziua, Va rog sa imi dati un raspuns la urmatoarea problema: Vreau sa accesey un imprumut pentru \'prima casa\'. Nu detin o proprietate in prezent, am ... (vezi toată discuția)
Prima casa gabi_br.ro gabi_br.ro pot beneficia de o refinantare a unui credit de nevoi personale aflat in derulare si al unui descoperit de cont pe card(ambele sunt credite de nevoi personale ... (vezi toată discuția)