avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sunt victima a înșelăciunii comise de o firmă de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sunt victima a înșelăciunii comise de o firmă de casting. Ce pot face, și cum poate fi stârpit acest fenomen?

Buna seara.

Intr-un mod aproape inexplicabil (avand in vedere cat sunt de precauta cand vine vorba de astfel de situatii), astazi am picat in capcana unei vestite agentii de casting...care da teapa oamenilor.
M-au abordat in Unirea Shopping Center, este vorba despre o firma care este de putin timp acolo, de maxin 3 saptamani. Am aflat de la cei de la paza, ulterior.
Femeia care m-a abordat mi-a prezentat destul de haotic o campanie ce include niste servicii de cosmetica si infrumusetare, dupa care m-a invitat sa aflu mai multe detalii despre aceste servicii, subliniindu-mi ca este o oportunitate f. buna si ca merita profitat. M-am gandit ca poate fi o campanie de testare a unor produse sau ca vor sa-mi prezinte un pachet convenabil de servicii cosmetice, ceea ce m-ar fi interesat. Am coborat asadar impreuna in asa zisul birou de la -1 (subsolul mall-ului) si cat am asteptat sa ma preia colega ce trebuia sa-mi dea mai multe detalii despre serviciile de care tocmai aflasem...am profitat sa o intreb pe cea care ma racolase (si care se tinea scai de mine, sa nu cumva sa plec, distragandu-mi atentia cu subiecte noi si menite sa mi induca o stare de confuzie) despre ce este vorba, totusi...am primit niste detalii care pareau fara noima, ambigue, eram foarte confuza. Imi amintesc ca, asteptand sa fiu preluata, o alta doamna era fraierita, exact cum urma sa fiu si eu. Imi amintesc ca am vazut niste foi si 100 de lei fluturandu-se prin fata ochilor mei. Mi s-a parut dubios ca implica o plata si am avut primul instinct sa renunt, ca e dubios ca implica si plata.
Cu toate astea, mi-a venit si mie randul, iar tipa, o alta față de cea care ma adusese, s-a apucat sa-mi spuna ca este vorba de o oportunitate placuta de a face sesiuni foto ptr. care sa fiu platita intre 80-100 de euro, sesiuni ce se vor intampla garantat luna de luna si la care voi fi chemata cu 2-3 zile inainte. Nimic legat de serviciile cosmetice folosite ca poveste initiala, ptr. a fi racolata. Pe moment eram insa atat de confuza, incat nu am sesizat aceasta ruptura de coerenta in ce se intampla...Mi s-a pus (nici nu-mi amintesc foarte clar momentul) in fata o foaie, doamna a inceput sa o completeze, dupa ce a obtinut un acord vag, confuz si nehotarat din partea mea. Era - citez - o Conventie colaborare amator. A completat hartia (cu numele meu, nr de tel, orasul - din greseala, a scris Bucuresti in loc de Popesti-Leordeni - oare ma ajuta asta cu ceva, faptul ca au scris orasul gresit?, plus cateva trasaturi fizice in legatura cu care m-au interogat....dar cam atat, nicio data din buletin), mi-au explicat ca e nevoie sa platesc 99 de lei ptr. inscriere si ptr. niste poze pe care mi le vor face - bani necesar a fi platiti, caci sunt inscrisa pentru niste sesiuni foto ce se vor intampla lunar, vreme de 12 luni.
Mi s-a parut ciudata aceasta siguranta a lor, plus ca am vazut pe diagonala si ca in textul din conventie scria ca semnez doar ptr a fi eligibila sa fiu chemata la diferite preselectii si castinguri, asa ca am intrebat daca nu cumva sunt o firma de casting, urmand sa fiu maxim chemata la preselectii, unde voi fi ori nu selectata, nicidecum la sesiuni foto garantate luna de luna, mentionand ca daca e asa, nu ma intereseaza.
Mi-a confirmat si repetat obsesiv ca nu este asa si ca sigur voi fi sunata, ca sigur se vor intampla acele sesiuni foto lunare si ptr. care voi primi bani, ba chiar mi-a dat detalii despre firmele terte pentru care voi face sesiunile foto (producatori de haine , firme de cosmetice etc.). A mentionat ca stie despre ce zic, dar ca ei nu sunt asa, ca ofera garantat aceasta colaborare, ca deja stiu ce profile cauta cei cu care colaboreaza si ca eu ma potrivesc cu unul din profilurile cautate. Mi s-a parut in continuare ciudat modul in care m-ar putea potrivi ei asa, in mod garantat unor profiluri cautate de colaboratorii lor. Dar...din nou, parea ca sunt doar exagerata si imi fac griji degeaba.
Asa ca, nici nu stiu exact cum, am platit, mi s-a eliberat bon fiscal si am semnat.
Am fost felicitata, mi-au facut 2 poze amarate in fata unui tapet obosit, am plecat, iar pe drum mi-am dat seama treptat ca am facut o prostie si ca am fost pacalita intr-un mare hal.
Am sunat la nr. de pe nenorocita de Conventie semnata - imi dadusera si nr. de telefon, si website (editat), mi-a raspuns acelasi domn care imi efectuase pozele si care era - se pare - seful afacerii. Un tip care vorbea romana greoi. Si care ma tratase extrem de amabil inainte si dupa poze, promitandu-mi pana la final ca ne vom revedea curand, ca saptamana viitoare voi fi sunata sa incepem treaba. I-am cerut explicatii - de ce spun ca ofera ceva ce nu se regaseste ulterior pe contract, l-am confruntat fara succes. Dupa explicatii nefondate si ambigue primite, am spus ca nu vreau aceasta colaborare si nici sa-mi fie folosite pozele si datele personale si ca vin sa-mi iau banii inapoi.
M-am intors, am gasit 3 oameni intr-o complet alta stare si pozitionare fata de cele avute in urma cu putin timp - in linii mari n-au vrut sa-mi dea banii inapoi si nici sa reziliem mizeria de Conventie. I-am amenintat ca ii reclam la Protectia Consumatorului, mi-au spus nonsalant sa fac ce vreau si vazand ca n-am sanse, am plecat, sunand intr-adevar la Protectia Consumatorului.
Nu am avut succes, nu am reusit sa dau de ei la telefon, cred ca va trebui sa fac reclamatie scrisa mai intai.
In tot timpul in care am incercat sa sun la Protectia Cobsumatorului, tipa a mai avut cateva incercari de a racola oameni. Vazandu-ma ca intr-adevar incerc sa sun, intr-un final, a disparut din zona de racolare - fix la intrarea in Unirea , cea de langa H&M.
Dupa 30 de min de incercari nereusite de a vorbi cu ANPC, am vrut sa mai merg o data peste ei sa ii amenint cu politia si cu discutia cu avocatul meu. Si cu stricarea imaginii pe Social Media - in naivitatea mea, inca sperand ca sunt o firma serioasa, ma gandeam ca asta i-ar putea afecta. Surpriza- ca d am ajuns, inchisesera tot si disparusera!
Am sunat la 112, mi-au facut legatura cu politia, iar politia mi-a spus sa fac reclamatie la sectie, mentionand ca stiu ca se intampla asta si ca nu sunt singura inselata. Nimic mai mult..

Ce pot sa fac in aceasta situatie?
Sunt profund furioasa nu doar ca am picat eu asa usor in aceasta capcana in care nu credeam vreodata ca voi pica si de care credeam ca stiu sa ma protejez...dar mai ales ptr ca stiu cati oameni au mai patit asta astazi, ieri.. si cati vor mai pati in continuare.

Orice idee de ajutor este binevenita. Cum poate fi starpit acest fenomen?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
e o metoda folosita de multa vreme, nu de ieri, de azi..e plin, plin internetul cu astfel de povesti, trebuie sa ne mai protejam si singuri in fata infractorilor, avand macar grija la ce semnam.
Greu de prins.. aveti o conventie, practic sunt obligati sa faca doar ce scrie in ea, v-a dat bon.. Nu vad cum o sa puteti proba inselaciunea.
Ca idee, ati facut plangere la sectie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Faceti reclamatie scrisa la Politie si la ANPC. Acestia au dreptul sa le verifice contractele si sa constate daca contractele cu acele societati, pentru care pretind ca rexruteaza, chiar exista sau nu.
Faceti publica metoda acestora de a insela. E cel mai bine, astfel alti oameni vor afla. Informati si administratia Unirea Shopping Center in legatura cu practicile inselatoare ale acestei societati, pana la urma interesul lor este sa atraga pe termen lung cumparatorii catre centru, nu sa fie inselati de o X societate de escroci care le face publicitate proasta.

Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Aele pe care le veti opune veti conventia si bonul de casa.Faceti reclamatie scrisa la protectia consumatorului.Astfel veti putea obtine mai multe date despre prestatorul de servicii.Cautati si in mass-media persoane care fac anchete cu privire la astfel de cauze.Faceti plingere si la Politie chiar daca va va spune ca e o problema civila.Eventual cu datele pe care le veti obtine de la ANPC sa dovediti inselaciunea in conventie.
Am inteles ca totul e confuz si totul e nebulos ! Pana la urma care este paguba totala, ca nu am inteles, cu toate ca am citit atent ?
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2019
viorel55, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am fost abordat pe strada de un reprezentant al unei ... gabrielush gabrielush Buna ziua, Am fost abordat pe strada de un reprezentant al unei agentii de publicitate care mi-au promis ca pot fi spectator la iUmor, Romanii au talent si ... (vezi toată discuția)
Plângere penală pentru înșelăciune firmă Lita Anca Lita Anca Buna ziua! Este o firma nou infiintata anul acesta care sustine ca vinde panouri doca pentru cofraje in constructii si nu numai. Am platit o comanda in ... (vezi toată discuția)
Inselatorie agentie modele Ana_dana Ana_dana Buna ziua, Am fost inselata de o agentie de modele din Bucuresti. Mai exact acum mai multe luni am fost acostata in zona Universitate de o persoana care in ... (vezi toată discuția)