avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM-firma de recrutare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM-firma de recrutare

Buna dimineata.

Firma de recrutare are doua tipuri de personal: Prestari servicii si munca temporara(ambele pentru clienti). Muncitorii respectivi raman in firma doar pentru I.I.G. in rest lucreaza la client.Exista CIM dar in care se specifica la loc de munca numele clientului. Ma intereseaza cum arata obligatiile noastre ca firma de recrutare, privind SSM-ul ? Ma refer aici chiar si la formatul de instruire introductiv generala, pentru ca face referire la riscurile din unitate...care din ele?aici sunt confuz...Pe cine pun CLM in cadrul altei firme?Evaluare de risc, plan prev si protectie?Normativ acordare eip?vorbim de un strungar angajat pe cim la firma care se ocupa doar de recrutare, nimic altceva...Si ca numar de angajati,undeva la 4000 impanziti prin toata tara la 15 firme diferite...
Cel mai recent răspuns: Akhenaton81 , utilizator 16:02, 28 Martie 2019
Obligatiile pe linie de ssm sunt cele mentionate la art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
In mod normal, riscurile profesionale pe care trebuie sa le prezentati sunt riscuri generale proprii meseriei fiecarei categorii de lucratori plus cele legate de activitatea in general a tututor firmelor (pe categorii de activitati desfasurate) carora le furnizati lucratori.
In functie de aceste riscuri evaluate (ma refer la cele de la nivelul firmelor), puteti intocmi plan de prevenire si protectie in domeniul ssm.
Ca firma de recrutare personal dvs. incheiati un contract de prestari servicii cu fiecare firma in parte. In aceste contracte se mentioneaza sarcinile pe linie de ssm care revin fiecaruia dintre semnatarii contractului.
Daca in contractul de prestari servicii se mentioneaza ca firma dvs. asigura EIP, atunci firma careia ii furnizati lucratori trebuie sa va dea lista cu sortimentele de EIP care este aprobata in cadrul firmei. In baza acestei liste dvs. dotati lucratorii.
In cadrul instruirii la locul de munca si al instruirii periodice, conducatorul locului de munca din firma careia ii furnizati lucratori va prelucra riscuri profesionale evaluate pentru respectivul loc de munca si planul de prevenire si protectie in domeniul ssm pentru locul de munca respectiv.
Va foarte multumesc pentru raspuns.Din ultimul paragraf sa inteleg ca nu mai e necesar ca eu,din partea firmei de recrutare sa numesc prin decizie CLM pentru personalul care lucreaza la client?Asa m-am gandit si eu dar in lege totul e negru pe alb...Plus ca, clientul in general doreste ca eu sa vin sa le fac instructajul periodic....
Nu mai folositi prescurtari, nu stiu ce intelegeti prin CLM.
Clientul dvs. poata sa doreasca orice, in necunostinta legislativa. Dvs. aveti obligatia sa-i atrageti atentia si sa respectati legea daca nu doriti sa platiti ceva amenzi contraventionale.
Ce incerc sa va spun este ca legislatia de ssm nu este explicita in acest sens.Nu exista niste cerinte clare.Pe toti care i am intrebat imi dau raspunsuri care incep ca ale dvs, cu "in mod normal.."riscuri generale proprii meseriei".ca trebuie sa adopt legislatia care se aplica in mod normal angajatorului propriu! muncitorului care lucreaza in curtea clientului, dar nu se specifica clar. Conf art 15 din HG eu ca angajator (firma de recrutare) trebuie sa efectuez toate documentele de la pct 1-33 pentru lucratorul care lucreaza la client.Legiuitorul nu face diferenta.Dar toate documentele aduc atingere acelui "loc de munca", cu particularitatile lui, eu daca fac niste documente generale sunt acoperit?Unde scrie in lege?asta e intrebarea mea....Plus ideea de conducator loc de munca . Locul de munca nu apartine propriului meu angajator...Pct 17 iar e simpatic...efectuarea controalelor interne la locurile de munca....corect! dar nu mi apartin mie legal, sunt ale clientului...18 la fel, evidenta echipamentelor de munca,pai eu nu am asa ceva....
Nu am inteles nimc din ultimul dvs. mesaj. Nu ati mentionat ce intelegeti prin CLM.
Daca cititi cu atentie mesajul meu veti afla ce materiale trebuie sa detineti dvs. ca firma de recrutare.
Materialele intocmite de dvs. ca firma de recrutare nu trebuie sa contina aspecte contrare celor din cadrul firmelor unde ati trimis lucratori si tocmai de accea vor contine elemente general aplicabile.
Personal cred ca legea este explicita.
-Art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
e) să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/ sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;
h) să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care aceasta este expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi de protecţie necesare;
In contractul de prestari servicii incheiat cu firmele unde trimiteti lucratori puteti face toate precizarile legate de responsabilitati pe care le considerati neclare.
Pentru dvs. ca si firma de recrutare, conducator loc de munca este angajatorul caruia ii furnizati lucratori (acesta isi face apoi activitatea interna ca si cum lucratorii ar fi proprii angajati). Controale (cam mult spus) le puteti face la angajatorii carora le furnizati lucratori in sensul de va convinge daca sunt respectate prevederile legale (lege, norme de aplicare plus contractul bilateral incheiat).
Daca nu detineti echipamente de munca, nimeni nu va cere sa-i prezentati evidenta. Personal cred ca detineti niste echipamente de munca - calculatoare, imprimante, autovehicule, etc. care va ajuta sa va desfasurati activitatea.
Mai multe lamuriri va poate da cu siguranta, inspectorul de munca din cadrul ITM care va controleaza activitatea.

Alte discuții în legătură

Instructaj ssm. buna ziua. o institutie de stat a achizitionat ... hdanny hdanny Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie numita \"X\" a achizitionat prin contract, servicii de reparatii si renovari la sediu ei de la o alta firma ... (vezi toată discuția)
Instruire protectia muncii asociatie de catre inspector ssm care nu este angajat cyan cyan O persoana care detine un certificat de absolvire recunoscut MMFPS obtinut in urma participarii la un curs de specializare de 80 de ore pentru ocupatia de ... (vezi toată discuția)
Ssm - instruirea in domeniul ssm danoasa danoasa Buna ziua, am preluat o firma pentru a face instruirea SSM, respectiv sa completez Fisa de instruire individuala insa am o problema sunt angajati si din anul ... (vezi toată discuția)