avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert si expert parte
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert si expert parte

1) Expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si cele ale expertului
( art.175 CPP )
2) Daca pentru efectuarea unei expertize sunt necesare anumite documente care nu se afla la dosar ( ca de ex. situatii financiare, contracte de vanzare -cumparare- inchiriere, etc. ) dar care se afla la anumite autoritati si expertul desemnat nu solicita instantei sa ceara respectivelor autoritati copii dupa aceste documente, poate face o astfel de solicitare expertul parte ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:01, 18 Martie 2019
Expertul consilier (parte) nu poate face o asemenea solicitare. Respectiva solicitare se poate face de catre parte (personal sau prin avocat).
Probabil ca este vorba de o opinie separata a expertului consilier. Acesta din urma poate arata in opinia separata anexata raportului de expertiza ca, pentru rezolvarea obiectivelor expertizei sunt necesare niste documente pe care expertul desemnat nu le-a solicitat. Instanta este in masura sa dispuna in consecinta.
ing. Ioan Ciobanu
Da, prin avocat trebuie făcute solicitările în fața instanței.
Va avea loc o expunere de motive din partea ambelor părți pentru a se stabili relevanta inscrisurilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In mod normal, la data expertizei cand sunt prezenti ambii experti se analizeaza documentele existente la dosar si dupa caz, se stabilesc ce alte documente sunt necesare pentru expertiza.
Aceste documente se mentioneaza in PV incheiat prin grija expertului desemnat, la data expertizei si se semneaza de catre toti participantii la expertiza.
Acest PV se anexeaza la raportul de expertiza.
Daca documentele sunt solicitate de catre expertul parte si expertul desemnat nu este de acord, atunci in PV se mentioneaza documentat, punctul de vedere al fiecarui expert.
Daca documentele nu au fost acceptate de catre expertul desemnat, in aceste conditii, cel mai posibil, expertul parte nu va fi de acord cu concluziile expertizei si atunci isi va prezenta punctul de vedere, intr-un raport de expertiza separat.
Multumesc.
Partea civila a facut o astfel de cerere, dar instanta nu a aprobat-o spunand ( citez ) ,, Orice cerere pe care partea civilă doreşte s-o formuleze în legătură cu expertiza, o
va face prin expertul – parte. ”
Deci poate sau nu poate expertul parte sa formuleze o astfel de cerere ?
Dupa desemnarea expertului, instanta l-a instiintat printr-o adresa despre desemnare si despre obiectivele expertizei si i-a pus in vedere sa ia legatura cu expertii parte si sa comunice data la care se va finaliza expertiza si eventualele observatii in legatura cu obiectivele expertizei.
.A trecut o luna de zile si expertul nu a convocat expertii parte si nu a comunicat instantei data la care se va finaliza expertiza .

Alte discuții în legătură

Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)
Expertul parte refuza sa intocmeasca opinia expertala! buna ziua! speta pe scurt: expertul parte refuza sa depuna la ... gdima gdima Buna ziua! Speta pe scurt: expertul parte refuza sa depuna la dosarul cauzei opinia expertala. Precizez faptul ca am incheiat cu dansul contract de prestari ... (vezi toată discuția)