avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul parte refuza sa intocmeasca opinia expertala! ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul parte refuza sa intocmeasca opinia expertala! Buna ziua! Speta pe scurt: expertul parte refuza sa depuna la ...

Buna ziua!
Speta pe scurt: expertul parte refuza sa depuna la dosarul cauzei opinia expertala. Precizez faptul ca am incheiat cu dansul contract de prestari servicii iar onorariul i l-am achitat pe loc, la data incheierii contractului. Am eliberata chitanta in acest sens!
Ulterior emiterii RNEML, acesta a refuzat sa depuna la dosar opinia expertala in calitate de expert parte acceptat de organul de urmarire penala, invocand faptul ca nu i-am inmanat in copie Raportul oficial emis de INML, desi nici n-as fi avut voie sa procedez astfel, conform normelor stabilite de Comisia superioara de medicina legala, tocmai pentru a-si exprima opinia fara a fi influentat de consemnarile oficiale din Raport. In fapt a fost un pretext!
Telefonic refuza sa comunice cu mine, de fapt imi inchide telefonul.
Intrebarea mea este, avand in vedere prejudiciul imens pe care mi l-a adus, ce solutii legale am?
Cui sa ma adresez? Cu ce actiune?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
gdima, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:33, 5 Ianuarie 2021
Expertul parte participa la expertiza impreuna cu expertul/ expertii desemnati de catre instanta sa efectueze expertiza. Beneficiaza de toate documentele la care are/ au acces expertul/ expertul desemnat/ desemnati de instanta.
Daca expertii desemnati au avut acces la raportul oficial INML (in conditiile in care nu acesta este raportul intocmit de expertul/ expertii desemnat/ desemnati de instanta) atunci si expertul parte are acces la acest document.
Nu este obligatoriu ca expertul parte sa aiba un punct de vedere diferit de al celor desemnati, caz in care poate semna acelasi raport alaturi de expertii desemnati. Numai daca are punct de vedere diferit, expertul parte intocmeste raport separat in care isi justifica documentat concluziile.
Nu am cunostinta de norme stabilite de Comisia superioara de medicina legala care sa nu permita punerea la dispozitia expertului parte a unui anume document, in speta raportul oficial INML.
De regula expertii desemnati, dar si expertii parte fac parte din personalul INML central sau teritorial, dupa caz.
Puteti notifica instanta, in scris, cu punctul dvs. de vedere.
In functie de prevederile din contractul de prestari servicii pe care l-ati semnat cu expertul parte puteti cere acestuia recuperarea banilor platiti de dvs. (pe cale amiabila) sau deschideti actiune in instanta impotriva expertului parte. Nu cred ca in contractul de prestari servicii exista o prevedere conform careia sa nu i se puna la dispozitie expertului parte un anume document.
CpP mentioneaza:
-art.173 Numirea expertului
(4) Părtile si subiectii procesuali principali au dreptul să solicite ca la efectuarea expertizei să participe un expert recomandat de acestea. În cazul în care expertiza este dispusă de instantă, procurorul poate solicita ca un expert recomandat de acesta să participe la efectuarea expertizei.
-art. 175 Drepturile si obligatiile expertului
(2) Expertul are dreptul să ia cunostintă de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei.
-art. 177 Procedura efectuării expertizei
(3) Expertul este înstiintat cu privire la faptul că are obligatia de a analiza obiectul expertizei, de a indica cu exactitate orice observatie sau constatare si de a expune o opinie impartială cu privire la faptele sau împrejurările evaluate, în conformitate cu regulile stiintei si expertizei profesionale.
(4) Părtile si subiectii procesuali principali sunt încunostintati că au dreptul să ceară numirea câte unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care să participe la efectuarea expertizei.
-art. 178 Raportul de expertiză
(2) Când sunt mai multi experti se întocmeste un singur raport de expertiză. Opiniile separate se motivează în acelasi raport.
(3) Raportul de expertiză se depune la organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei.
Buna seara!
Normele metodologice privind activitatea medicului legist prevad la art. 17 alin. (4) faptul ca "Datele consemnate de expertul oficial în cuprinsul raportului medico-legal oficial precum şi concluziile formulate nu se pun la dispoziţia expertului medico-legal recomandat, spre a le cunoaşte, ceea ce va contribui la echidistanţa procedurii de probaţiune".

Daca e legal ce ati antementionat dumneavoastra, de ce nu solicita RNEML direct de la INML? Sau de la dosarul cauzei? Pentru ce mi-l solicita mie? Ca se presupune ca a contactat expertii oficiali care i-au pus la dispozitie documente etc etc. Desi toate documentele in copie i le-am pus la dispozitie eu!

Problema care se pune la momentul de fata nu este returnarea sumei de bani pe cale amiabila, dansul m-a prejudiciat in dosar. Eu am avut o ordonanta in care a fost acceptat de procuror ca expert parte, practic mi-am exercitat dreptul fara sa am parte de opinie. E vorba de prejudiciu in dup, nu de recuperarea sumei de bani care nici asta nu a fost modica.

Intrebarea mea era ce solutii am: actiune in pretentii, obligatia de a face (sa-l oblige instanta sa intocmeasca opinia), ce solutii legale am? Poate reuseste sa ma indrume cineva ...

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
CpP art.175 al.(2) este clar. Expertului i se pune la dispozitie dosarul. Cand faceam expertize tehnice judiciare mi se punea la dispozitie de catre procuror o data cu ordonanta de desemnare si dosarul in original pentru studiu.
Expertul parte trebuia sa participe la expertiza conform art. 173 al.(4)
Participand la expertiza putea cere lamuriri conform prevederilor CpP
-art. 175
(3) Expertul poate cere lămuriri organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei cu privire la anumite fapte ori împrejurări ale cauzei ce trebuie evaluate.
(4) Expertul poate cere lămuriri părtilor si subiectilor procesuali principali, cu încuviintarea si în conditiile stabilite de organele judiciare.
Daca va considerati prejudiciat(a) solutia este instanta de judecata. Un avocat de meserie va poate consilia. Eu am prezentat un punct de vedere al unui fost specialist tehnic judiciar.
Inteleg ce spuneti doar ca in speta legistul are la dispozitie toate documentele! Dansul nu doreste sa intocmeasca opinia. S-a razgandit dupa 3 ani, timp in care m-a prejudiciat in dosar. Acum e prea tarziu sa-mi returneze banii ... acum e vorba de prejudiciu!
In mod normal, raportul oficial al INML ar trebui sa existe la dosar. Necitind acest raport, reiese ca nu era la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)
Expert si expert parte rrocambole rrocambole 1) Expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si cele ale expertului ( art.175 CPP ) 2) Daca pentru efectuarea unei expertize sunt necesare ... (vezi toată discuția)