Bună ziua,am și eu o întrebare.Eu m-am angajat în luna februarie la locul de muncă și sunt în probă(3 luni) eu astăzi am zis că nu mai vreau să vin.Precizez că mi sa făcut un contract pe perioada de probă,iar Doamna la care lucrez mi-a zis că trebuie să stau 20 de zile în preaviz,iar eu din câte știu având în vedere că sunt în probă pot pleca oricând.Iar Doamna resp așteaptă un răspuns de la contabilă și avocată în legătură cu situația mea.Precizez că în contract îmi scrie 90 de zile probă,dacă îmi dau demisia 20 de zile în preaviz și dacă sunt concediată la fel tot 20 de zile în preaviz.Peste tot am căutat și am găsit că în perioada de probă pot pleca oricând fară preaviz.Ce pot face în situația aceasta? Vă mulțumesc!
Legea,codul muncii exprima clar ca in perioada de proba,respectiv 90 de zile ,angajatul nu va sta in preaviz.Doar daca a depășit 3 luni de zile la respectivul loc de munca.Si nici atunci nu este nevoie daca clauzele din contract sunt abuzive sau nu au fost respectate de angajator.Repet,nu conteaza ce scrie in contract,trebuie sa se acționeze conform codului muncii deoarece pentru asta există.Angajatorul poate introduce clauze care nu sunt conform legii.Asta nu inseamna ca trebuie respectate doar pentru ca sunt puse acolo.Iar în ce privește absența nemotivată, cum Spune ti Dvs,în perioada de proba,are aceelasi rezultat ca cel al prezentării unei notificării de încetare a contractului si anume :Desfacerea contractului de munca.Dar doar atat.Alte urmări legale nu există!
Pot exista...răspunderea patrimonial a angajatului care, prin neprezentare la munca ( fara a avea o jistificare- concediu de odihna/ medical, etc.) cauzează prejudicii angajatorului ( nu poate livra marfa la timp-plătind penalizari pentru intarziere, etc.)
E adevarat ca pentru asta trebuie sa se adreseze instanței...
Este iesit din context,,,,prejudiciu patrimonial?aici vorbim de pagube materiale aduse de catre către angajat.In primul rand trebuie demonstrat ca angajatul prin mod direct a produs o pagubă materială,cu propriile sale mâini.Dar deducerea,si anume ca angajatorul a avut pagube materiale prin neprezentarea angajatului la munca,în perioada de proba?....Este total absurd.Poate prin excepție,atunci când este vorba de un post de conducere,si de a cărei prezenta la post a angajatului depinde întreaga firma si intreaga rutina lucrurilor.Dar nu este cazul aici Despre ce vorbim?
Perioada de preaviz
krys_xndr
Buna ziua,
Sunt angajata de pe 22 iulie la o firma, si am de gand sa plec in alta parte. Intrebarea mea este: cat va trebui sa stau in preaviz, daca imi dau ... (vezi toată discuția)
Contract de munca
DDY
Buna ziua !
Am un contract de munca pe care scrie ca sunt 90 de zile in perioada de proba si in caz de demisie sau concediere trebuie sa stau 20 de zile ... (vezi toată discuția)