avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... LUCRATOR DESEMNAT SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

LUCRATOR DESEMNAT SSM

Lucratorul desemnat SSM a devenit conducatorul locului de munca (director unitate scolara)! cine si cum face instruirea introductiv generala, pe cea la locul de munca și cea periodica?
Cum ar trebui completata prima etapa a fisei de instruire?
Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:19, 9 Aprilie 2019
Se desemneaza prin decizie un alt lucrator in domeniul ssm.
Ce intelegeti prin completare prima etapa a fisei individuale de instruire ?
Ma refeream până în momentul desemnării prin decizie a unui nou lucrător desemnat, sau in cazul in care nu se poate desemna!
Prima parte a fișei, cele 2 instruiri- cea introd general este facuta de către lucrătorul desemnat, dar cea de la locul de munca? Daca o face directorul, atunci este vb de aceeași persoană, plus ca tot aceeași persoană va si verifica intruirile...
Multumesc!
Desemnarea lucratorului este in sarcina/ obligatia legala a angajatorului.
Angajatorul isi poate asuma responsabilitatile din domeniul ssm numai in conditiile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Daca firma nu este microintreprindere sau intreprindere mica se aplica prevederile
-art.9 (1) În toate cazurile, pentru a se ocupa de organizarea activităţilor de prevenire şi a celor de protecţie, ţinând seama de mărimea întreprinderii şi/sau unităţii şi/sau de riscurile la care sunt expuşi lucrătorii, precum şi de distribuţia acestora în cadrul întreprinderii şi/sau unităţii se impune ca:
a) lucrătorii desemnaţi să aibă capacitatea necesară şi să dispună de mijloacele adecvate;
b) serviciile externe să aibă aptitudinile necesare şi să dispună de mijloace personale şi profesionale adecvate;
c) lucrătorii desemnaţi şi serviciile externe să fie în număr suficient.
Conducatorul locului de munca poate fi si lucratorul desemnat pentru acel punct de lucru? Mentionez ca are calificarea de inspector ssm, curs de 80 ore, face parte si din componenta SIPP. Multumesc
@Ambra Denisa
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie trebuie sa detina contract individual de munca cu norma intreaga si fisa de post pentru aceasta activitate in conformitate cu prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si com0pletarile ulterioare,
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Din motivul mai sus invocat, lucratorul desemnat nu poate fi si conducator al locului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca Ambra Denisa Ambra Denisa In situatia cand sunt indeplinite prevederile art. 20 din HG 1425 cu privire la desemnarea lucratorului cu activitati de prevenire si protectie, este corect ... (vezi toată discuția)
Materiale de instruire ssm su la societati nou infiintate lucratordesemnat lucratordesemnat Sunt numit lucrator desemnat la o societate nou infiintata unde este necesar sa angajam personal in regim de urgenta. De angajari se ocupa o firma specializata ... (vezi toată discuția)
Serviciu de protectia muncii ciprian2015 ciprian2015 Se poate desfiinta un compatiment de protectia muncii pentru o societate de 220 de angajati si prin fisa postului sa fie pentru sefii de compartimente la ... (vezi toată discuția)