avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager cetatean strain
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager cetatean strain

sotul meu are un apartament trecut pe nume..de la mama lui...exista un act de vanzare-cumparare in care se stipuleaza ca mama lui are drept de uzufruct viager.Contravtul a fost facut in 1995 iar la scurt timp dupa mama lui a plecat in germania ..s-a casatorit acolo..si a renuntat definitiv la cetatenia romana.Intrebarea mea e urmatoarea..putem ipoteca apartamentul fara acordul ei?sau faptul ca a renuntat la cetatenie nu ii mai da nici un drept asupra imobilului.Vrem sa facem o refinantare la banca cu ipoteca si chiar vrem sa stim ce avem de facut. In cazul in care nu putem face nimic fara ea...cum procedam?
Cel mai recent răspuns: Cristinika , utilizator 08:47, 18 Noiembrie 2008
am gasit si contractul de vanz-cum care suna cam asa:
CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE

Subsemnata X,domiciliata in......... in calitate de vanzatoare si
Subsemnatul Y,necasatorit,domiciliat in ........... in calitate de cumparator incheiem prezentul contract in forma si continutul care urmeaza:
Subsemnata vanzatoare vand cumparatorului dreptul de nuda proprietate privind imobilul situat in .........,inregistrat in C.F. nr...... cu nr........... identificat........ constituit din apartament compus din doua camere cu dependinte si cota de 27,7/603 din partile de uz comun inclusiv teren de ...m.p
subsemnata vanzatoare am dobandit dreptul de proprietate asupra locuintei transmise prin cumparare locuinta si atribuire teren conform L.18/1991 cu act nr.....c.f. conform celor mentionate sub B5 vanzarea efectuandu-se libera de sarcini sau procese cu exceptia drptului de uzufruct viager retinut de vanzatoare si a interdictiei de instrainare si grevare a imobilului notata in favoarea vanzatoarei.
Garantez ca situatia in C.F. mai sus expusa este identica cu cea de azi data autentificarii prezentului contract si ca imobilul fiin achitat initial in intregime,nu are sarcini legate de plata vreunui rest de pret sau de credit,constituit in favoarea vreunei unitati C.E.C. sau bancare.
Garantez pe cumparator de evictiune si autorizez intabularea in C.F. a dreptului de nuda proprietate astfel dobandit
Pretul stabilit de comun acord este de 5.000.000lei(cinci milioane lei)achitat anterior perfectarii contractului ceea ce partile recunosc prin insasi semnarea prezentului inscris.Declaram ca avem cunostinta de consecintele dovedirii ca nereal sau neserios al pretului declarat si stim ca nedeclararea pretului real constituie fals in declaratii si ne asumam toate consecintele ce decurg din acestea.Pe langa pretul stabilit si achitat cumparatorul are obligatia sa asigure vanzatoarei la nevoie intretinere completa constand in :locuinta,hrana,caldura,iluminat,medicamente,la nevoie spitalizare iar in caz de deces sa o inmormanteze pe cheltuiala lui potrivit obiceiului locului.Partile evalueaza intretinerea la suma de 5.000.000(cinci milioane lei)pe o perioada de zece ani numai in vederea taxarii.
Taxele si onorariul pentru perfectarea actului cat si taxele si impozitele legale aferente imobilului vandut,revin de azi data autentificarii prezentului act in sarcina cumparatorului care intra in posesia imobilului de la data de autentificarii prezentului act.
Subsemnatul cumparator cumpar ca bun propriu,dreptul de nuda proprietate asupra imobilului descris mai sus pe pretul si in conditiilt acestui contract si cunosc ca vanzatoarea a dobandit dreptul de proprietate asupra acestuia prin cumparare locuinta si atribuire teren si ca imobilul nu are sarcini sau procese cu exceptia dreptului de uzufruct viager retinut de vanzatoare,a obligatiei de intretinere descrisa in prezentul act si a interdictiei de instrainare si grevare a imobilului notata in favoarea vanzatoarei si am cunostinta de situatia de fapt si de drept a imobilului cumparat.
Declaram ca imobilul obiect al acestui contract,nu este scos din circuitul civil,ca trecut in proprietate publica,in caz contrar urmand a suporta riscul anularii sale.
Actul s-a redactat etc

Anul-1998 luna-ianuarie ziua-12
#-o
M-am interesat mai bine...imediat dupa redactarea actului mama lui a plecat..si s-a recasatorit dupa cum am mai zis...si tot in anul 1998 daca nu ma insel a si renuntat definitiv la cetatenia romana.
1.mai are vreun drept?
2.Oricum ea este de acord sa punem ipoteca pe casa...ideea e ca nu stim cum sa facem...ea locuind in germania..ce acte trebuie pentru a scoate clauzele care nu le accepta banca?
3.cat dureaza formalitatile in caz ca nu are importanta ca nu mai e cetatean roman?
4.Mai pe scurt..cum sa descurc toata situatia asta in cel mai scrt timp posibil?
Va multumesc :D



Bineanteles ca si-a conservat dreptul de uzufruct.

Problema se poate rezolva simplu. Renuntarea la uzufruct, prinr-o declaratie data in fata unui notar din Germania, in forma autentica. Eventual si renuntarea, fara nicio pretentie, pentru viitor, la orice ar constitui acte si fapte de intretinere.

Pe baza declaratiei, uzufructul va fi radiat din CF.

Liviu S.Bordas
Rapuns
Declaratie notariala facuta in Germania, (tradusa apostilata si legalizata) ca renunta la rezervarea si dreptul de uzufruct viager asupra imobilului !
Apoi se radiaza acest drept din cartea funciara .
Multumesc mult pentru raspunsuri.Mie imi este foarte clara situatia..problema este ca soacrei mele nu ii este..in sensul ca e de acord dar nu stie cum sa formuleze in Germania declaratia de renuntare la uzufructul viager...adica vrea sa fie totul ok ca sa nu avem probleme la banca.Eu i-am scris acum un mesaj si i-am zis ca trebuie sa sune ceva de genul..dar nu stiu cat de bine a inteles ea sau cat de corecta a fost formularea mea "SUBSEMNATA PRIN PREZENTA DECLAR CA RENUNT LA REZERVAREA SI DREPTUL DE UZUFRUCT VIAGER,LA INTERDICTIA DE INSTAINARE SI
GREVARE A IMOBILULUI SITUAT IN ORASUL .................................,INREGISTRAT IN C.F.NR.........
A LOC........,CU NR.TOP........IDENTIFICAT LA A+12.MAI DECLAR DEASEMENEA SI RENUNTAREA FARA NICI O PRETENTIE ,PENTRU VIITOR,LA ORICE
AR CONSTITUI ACTE SI FAPTE DE INTRETINERE DIN PARTEA NUMITULUI ............."
Am fost azi la noi in oras de unde se obtine cartea funciara...si mi-au zis ca au nevoie si de traducere la ce va scrie ea...in Germania clar ea o sa faca declaratia in limba germana...vopm intampina probleme daca o legalizam si traducem noi aici...ce mai trebuie scris in aceea declaratie(cuvant cu cuvant)...soacra mea e mai in varsta si trebuie sa ii dictezi ce trebuie scris ca pricepe cam greu #-o....ce m-am saturat :))
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
roxikira, utilizator
sunt multi notari de origine romana care ar putea sa formuleze declaratia

Alte discuții în legătură

Credit nevoi personale cu ipoteca alexteo alexteo Buna ziua Am incheiat cu mama mea un contract de intretinere cu uzufruct viager si doresc sa stiu care este procedura de a aplica pentru un credit de nevoi ... (vezi toată discuția)
Uzufructuar liliana v liliana v ce calitate are uzufructuarul intr-un contract de ipoteca? (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)