Buna ziua.
Blocul nostru este administrat de o S.C. de administrare in domeniu. Reprezentantul legal al acesteia are deschis cont bancar de garantie in favoarea asociatiei. In contextul legii 196/2018 art. 68 administratorul trebuie sa incheie polita de raspundere civila profesionala.
Asadar, asociatia trebuie sa-i inchida contul bancar de garantie al reprezentantului societatii si sa astepte ca societatea de administrare sa incheie polita de asigurare?
Intr-o situatie nedorita in acest sens, cum isi recupereaza asociatia prejudiciul?
Multumesc.
BEN46
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Să luăm de ex. cenzorul trebuie să depună o garanție egală cu media anuală lunară a facturilor . Anul trecut Asociația a avut facturi in jur de 155.000 lei dacă le impart la 12 luni rezultă aprroximativ 13 .000 lei care este media anuală a Asociației . Intr-o discuție amicală cu președintele m-i s-a sugerat că aș avea obligația să depun aceea garanție . Nici o problemă dar voi cere ca cenzor ca și adm. să depună aceeași garanție fiindcă in final adm. lucrează cu banii iar dacă o lună nu plătește facturile și fuge cu banii eu ca cenzor cu ce sunt de vină . Deci in final și adm. este obligat să depună o garanție .
@Bloc Expert
Să ințeleg că sunteți o firmă de adm. și sunteți stupefiat ca firmă de adm. trebuie să depuneți garanție . Ce s-ar intămpla dacă o firmă de adm. da teapă , cați bani adună pe lună de la zeci de blocuri . Adică eu ca cenzor i-mi asum răpunderea pt. că firma de adm . a fugit cu banii iar eu nu am putut sa-l opresc ,de ce să plătesc eu și nu din garanția depusă de firma de adm. .
Dacă ține de rațiune fiecare să iși plătească greșelile .
Nu sunt stupefiat, Si noi, in anumite situatii am oferit aceasta facilitate, pentru sumele de bani care ramaneau ca sold de casa pentru urgente. Acesta este si motivul pentru care trecem cat de mult putem la operatiuni bancare si plati fara numerar. Problema este alta.
Sunt cateva situatii. Sa le luam pe rand.
1. Administrator persoana fizica angajat cu CIM. Stiind ca marea majoritate lucreaza pe salarii foarte mici, pentru ca aceasta meserie este luata in deradere de foarte multa lume, care ar fi ratiunea pentru ca acesta sa depuna o garantie care poate depasi valoarea castigurilor lui pe 1 sau 2 ani?
2. Administrator persoana fizica PFA. Aproximativ aceeasi situatie ca la pct 1, cu mentiunea ca fiind PFA raspunde cu toate bunurile detinute.
3. Administrator persoana juridica. Cele mai multe firme existente pe piata sunt firme one man show, foste PFA transformate din motive din fiscalitate in SC, mici firme de familie in care lucreaza toti membrii familiei. Cifrele de afaceri ale acestora sunt destul de mici, implicit marjele de profit sunt mici. Pe langa faptul ca se incheie contracte intre 2 persoane juridice (firma si asociatia) cu obligatii clare, exista acum obligatia politiei de raspundere profesionala. La sumele vehiculate acum ca fond de rulment (10-15.000 de lei) este destul de greu sa depui asemenea garantii. Si de ce ai face-o? Dar, daca ai in admnistrare 10-20-30 de asociatii? Dar daca ai mai multe? De unde sa depui cate 15.000 de lei pentru fiecare?
In cele mai multe cazuri in care s-a fugit cu banii administratorul (vreo 12500 la nivelul tarii) era ori persoana fizica angajata care s-a vazut cu o gramada de bani pe mana ori o firma foarte mica si foarte noua care se preteaza la asa ceva. O firma cu vechime si prestigiu nu isi compromite numele.
Dupa parerea mea sincera, pentru cazurile in care cineva fuge cu banii, o mare parte din vina o au asociatiile, ele iau deciziile. Marea majoritate vor doar servicii cat mai multe si cat mai ieftine, fara sa se gandeasca pe mana cui isi lasa banii. Pe lumea asta, ieftin si bun nu exista.