avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata a cumpărat un teren cu casă înainte de a se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata a cumpărat un teren cu casă înainte de a se recăsători și a decedat înainte de a apuca să divorțeze, cum am înțeles că voia. Are soția dreptul la moștenire dacă nu mai locuiau de ceva timp împreună?

Buna seara, ce as putea face in cazul meu?
Tatal meu a cumparat pe numele lui un teren cu casa si dupa ceva timp s.a recasatorit cu alta femeie, relatia lor nu era chiar asa buna si din ce am inteles tata spunea ca vrea sa divorteze dar din lipsa banilor nu a facut acest pas ( chiar si ea a spus ca era batuta de catre tatal meu si ca nu putea sa stea langa el tocmai de asta exista la politie o restrictie de nu stiu cati metri in care tata nu se poate apropia de ea)
Tata a decedat saptamana trecuta, eu cu sora mea si cu sora tatalui l.am ingropat, dar actuala sotie nu s.a deranjat sa ne caute sau sa ne ajute in vreun mod la inmormantare...
Din ce am inteles ea are dreptul la un sfert din acest teren plus casa si noi copii lui la restul...
Daca ei nu mai locuiau impreuna de nu stiu cat timp, fara nici o legatura intre ei ( ea mai spune ca se intalneau dar nu cred) cum de ea inca are dreptul asta pt acest sfert? Ce pot face sa o elimin? Banuiesc ca in tribunal dar daca gasesc 2 martori din sat in care poate sa spuna ca intre ei nu exista nimic atunci procurorul o poate scoate din acel sfert?(ideea mea)

Sa fiu corecta azi am fost la ea si i.am spus despre costurile inmormantarii si de datoriile lui de la primarie si am decis sa platim pe jumate totul, femeia e de acord sa facem asta dar ne deranjeaza pe noi copii lui ...cum sa.i dam un sfert cand ea nu l.a spalat, nu l.a ingrijit, nu locuia cu el, nu.i facea de mancare...ce drepturi sunt astea? Daca ei erau impreuna era cu totul altceva....(tatal meu avea 58 ani si inca era apt pt a se ingrijii singur dar tinand cond ca era un betiv :D asta e adevarul va da.ti seama cat se ingrijea)

Era sa uit ca eu cu sora vrem sa facem succesiunea dar trebuie sa asteptam 2 saptamani pana sa depunem actele...( asa a spus dna notar)

Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce legatura au lucrurile comune cu mostenirea ? ca vorbim de bunuri proprii sau comune, ce intra in masa succesoarala, se imparte intre mostenitori.
Cred ca faceti o confuzie sau vorbiti de lucruri diferite.
Bunurile dobandite inainte de casatorie ca in cazul asta, sunt proprii ale decedatului, sotia daca divorta, nu avea drept la vreo parte ca nu a contribuit. Numai ca omul a decedat inainte de divort, asa ca soata mosteneste 1/4 din tot ce avea impreuna cu copiii care impart egal, 3/4.
In cazul mostenirii intra in masa succesorala tot ce avea decedatul la data decesului sau. In cazul bunurilor proprii intra tot, iar in cazul bunurilor comune, intra la fel, tot ce are numai ca are mai putin, pe jumatate, restul fiind contributia sotiei, partea ei din bunurile comune.

"Deci la mostenire toate bunurile sunt considerate comune??"
Bunurile nu se transforma in comune doar ca a murit omul, insa chiar daca bunul era al omului propriu, nevasta ca e buna, ca e rea, ca au fost casatorilti 3 zile sau 30 de ani, il mosteneste.

Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, bunul dobândit înainte de căsătorie este bun personal.
Transmiterea mostenirii este o transmisiune universala deoarece are ca obiect totalitatea
drepturilor si obligatiilor defunctului care pot fi evaluate in bani
In ceea ce-l priveste pe sotul supravietuitor, acesta este chemat la mostenire in concurs cu oricare din clasele de mostenitori legali. Pentru a putea mosteni, acesta trebuie sa indeplineasca o conditie suplimentara, fiind necesar ca la data deschiderii mostenirii sa aiba calitatea de sot fata de defunct, deci sa nu existe o hotarare de divort definitiva
1 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc gi-jane2 pentru lamurire, desi a fost foarte lunga si incalcita, se putea raspunde pe un ton normal intr-o singura fraza.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
ludo, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Explicatie lunga si incalcita? Ton anormal? Pe bune???
Eu n-am putut vedea asta!!!
Frustrari si lipsa de respect fata de moderator, total nejustificate? Da, asta am vazut!
Voiati o alta "singura fraza"? Pai n-ati inteles cand vi s-a oferit o singura fraza!

Multumesc gi-jane2 pentru lamurire, desi a fost foarte lunga si incalcita, se putea raspunde pe un ton normal intr-o singura fraza.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotia supravietuitoare detine o cota de 1/ 4 din dreptul de proprietate.

Bunurile dobandite prin succesiune sunt proprii, nu comune.

Sotia supravietuitoare trebuie sa isi exprime dreptul de optiune succesorala in termen de 1 an de la deces.

Totodata, pentru a-si exprima intentia de a succede, aceasta poate sa efectueze acte de acceptare tacita, implicita, din care lasa sa se intrevada vointa de a succede .( spre exemple, achita taxele si impozitele aferente succesiunii, preia bunurile din masa succesorala, le stapaneste efectiv ).

Altminteri, orice succesor poate fi apreciat strain de succesiune, prin renuntare.

Dezbaterea succesorala poate fi initiata oricand, pe cale notariala, daca exista un deplin acord intre comostenitori, ori pe cale judiciara, daca survin divergente.

Prin certificatul de mostenitor se atesta urmatoarele aspecte : calitatea de succesor, cotele -parti din dreptul de proprietate, bunurile din masa partajabila.

Partajarea efectiva poate fi realizata ulterior, fara a exista un termen , in acest sens.

Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lenutam lenutam Buna ziua in urma decesului tatalui, am mers la masa succesorala mama si cei 5 copii, din care 4 am renuntat,mostenirea fiind acceptata de mama si o ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)