avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din concediu crestere copil

Buna ziua! Am cateva intrebari la care as vrea sa primesc raspuns, fiind pusa in situatia in care angajatorul mi-a dat de inteles ca nu are nevoie de mine dupa ce ma intorc din concediu crestere copil:

-Am citit ca daca ies din concediu crestere copil cu doua luni inainte si voi primi acel stimulent de insertie angajatorul este obligat sa ma tine pe parcursul celor 12 luni in care primesc stimulentul de insertie. Este adevarat? Poate gasi vreo cale de a ocoli asta? Poate desfiinta postul? Sau altele?

- Este obligat sa ma plateasca cu salariul pe care mi-l dadea inainte de a intra in crestere copil? Si daca imi propune un alt post cu un salariul mai mic? Poate face asta din punct de vedere legal?

-daca ies din concediu cand copilul face doi ani, cat timp este obligat angajatorul sa ma tina?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:03, 30 Martie 2019
I. OUG 111/2010
art.25
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
....
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7.
.....
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
.....

Prin urmare, potrivit art. 25 alin. 2 lit.b din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu dispune concedierea salariatului/ei aflat in plata stimulentului de insertie .

II. 1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Daca in timpul CCC , s-au majorat salariile, atunci la revenirea din CCC, angajatorul este obligat sa va acorde salariul imbunatatit, asa cum se dispune in alin.8 al art.10 din Legea nr.202/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma angajatoare are obligatia sa ma primeasca inapoi la locul de munca dupa concediu intretinere copil Laura Narcisa Laura Narcisa Pe Data de 24 oct imi inceteaza concediu intretinere copil iar firma la care a lucrat mi-au spus ca au angajata si sunt multumita de ea si o sa ma bage in ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajata dupa revenirea din concediu de crestere copil andra_mr andra_mr Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Urmeaza sa intru in CIC si am de gand sa stau acasa 2 ani. In compania la care lucrez doua din ... (vezi toată discuția)
Dupa intoarcerea din ccc cu drept de stimulent de insertie, poate angajatorul sa imi schimbe postul doar pt faptul ca am cerut transferul intr-o alta filiala a aceleiasi firme? Ioana Florina Adriana Ioana Florina Adriana Buna ziua. Am revenit la locul de munca indeplinind cond de obtinere a stimulentului de insertie si mi s-a spus ca nu mi se mai poate reda functia avuta in ... (vezi toată discuția)