avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu a pus anunț că vrea să vândă cota de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu a pus anunț că vrea să vândă cota de 20% care îi revine din apartamentul pe care îl avem de la părinți. Poate face acte false în acest scop?

Eu si fratele meu am mostenit un apartament cu 3 camere de la parinti, eu 80% fratele 20%. Fratele meu a pus un anunt in ziar cum ca isi vinde partea din apartament, dar pe mine nu m-a anuntat. Am descoperit acest anunt printr-o intamplare. Se poate in mod legal vinde o cota-parte dintr-un apartament fara acordul meu? Exista acte false care pot fi facute pentru a vinde aceasta parte? Sunt ingrijorata, fratele nu comunica deloc cu mine. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cotele parti din dreptul de proprietate, odata individualizate, pot fi instrainate, oricand.

Pentru a fi perfectata vanzarea , trebuie sa existe cadastru si intabulare.

Cota -parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate poate fi instrainata chiar daca nu este realizat partajul.

Prin urmare, fratele dumneavoastra nu va mai avea calitatea de coproprietar, ci va fi o terta persoana, noul proprietar.

Daca aceasta situatie este una incomoda pentru dumneavoastra, va puteti adresa oricand instantei de judecata, in vederea partajarii.

Avand in vedere cota -parte a dumneavoastra, majoritara de altfel, instanta de judecata poate dispune atribuirea imobilului catre dvs, in sarcina dumneavoastra existand o obligatie de despagubire , printr-o sulta, o suma de bani raportata la valoarea de circulatie a imobilului.

Totusi, fratele dumneavoastra trebuie sa gaseasca un cumparator care sa accepte situatia juridica a imobilului, anume starea de coproprietate, cota sa fiind una redusa, fata de cea a dvs, existand si posibilitatea partarii bunului un modalitatea sus expusa.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc frumos pentru raspuns.
O zi minunata va doresc,

Mirela Barbu

Ioana Stoica a scris:

Cotele parti din dreptul de proprietate, odata individualizate, pot fi instrainate, oricand.

Pentru a fi perfectata vanzarea , trebuie sa existe cadastru si intabulare.

Cota -parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate poate fi instrainata chiar daca nu este realizat partajul.

Prin urmare, fratele dumneavoastra nu va mai avea calitatea de coproprietar, ci va fi o terta persoana, noul proprietar.

Daca aceasta situatie este una incomoda pentru dumneavoastra, va puteti adresa oricand instantei de judecata, in vederea partajarii.

Avand in vedere cota -parte a dumneavoastra, majoritara de altfel, instanta de judecata poate dispune atribuirea imobilului catre dvs, in sarcina dumneavoastra existand o obligatie de despagubire , printr-o sulta, o suma de bani raportata la valoarea de circulatie a imobilului.

Totusi, fratele dumneavoastra trebuie sa gaseasca un cumparator care sa accepte situatia juridica a imobilului, anume starea de coproprietate, cota sa fiind una redusa, fata de cea a dvs, existand si posibilitatea partarii bunului un modalitatea sus expusa.

Cu placere :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Vindere imobil fara acordul unei parti painluck painluck buna ziua am si eu o intrebare , parinti mei au decedat anul trecut ,am facut succesiunea la imobil un apartament 2 camere .problema mare este ca in momentul ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj roxanaman roxanaman Buna ziua Am mai deschis mai demult un topic asa ca o sa trec la subiect. Am aflat de curand ca exista aceasta posibilitate de partaj intre frati. Sunt ... (vezi toată discuția)