avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... În ce condiții poate fi folosit fondul de reparații ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

În ce condiții poate fi folosit fondul de reparații constituit de o asociație de proprietari? Este nevoie ca toți să își dea acordul pentru realizarea unor lucrări?

In ce conditii poate fi folosit fondul de reparatii constituit de o asociatie de proprietari? Este nevoie ca 100% din locatarii unui condominiu sa isi exprime acordul pentru realizarea unor reparatii, in cazul in ca reparatiile ce trebuiesc realizate fac parte din spatiul comun ? M-ar ajuta exact articolul si legea, intrucat doresc sa intocmesc o solicitare de utilizare a fondului de reparatii. Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Psihosex , utilizator 23:53, 1 Aprilie 2019
Bun, haideti sa discutam concret : doresc sa ii pun in vedere presedintelui ca trebuiesc executate o serie de reparatii precum schimbarea intrerupatoarelor si repararea incuietorilor usilor din bloc, usi echipate cu interfon.
Este de ajuns o cerere semnata de mine, adresata presedintelui, sau este nevoie sa adun si alte semnaturi de la locatarii din bloc ?
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
alecsvlad, utilizator
Nici una, nici cealalta....
Aveti articolul de mai sus, 67. E treaba administratorului, de aceea il platiti.
Dvs. puteti cere presedintelui rezilierea contractului asociatiei cu administratorul, pentru neindeplinirea obligatiilor.
ART. 63
(1) Administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si/sau
modernizarea, dupa caz, a proprietatii comune aferente condominiului sunt in
sarcina asociatiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activitati reprezinta
cheltuieli comune.
(2) In scopul administrarii si intretinerii condominiului, asociatia de proprietari
incheie contracte in numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice
autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea
condominiilor, infiintate potrivit prevederilor legale in vigoare.
(3) Desemnarea administratorului si incheierea contractului de administrare se
fac de catre comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari,
in baza mandatului acordat de adunarea generala, si decizia se comunica tuturor
proprietarilor.
ART. 66
(1) Administratorul are, in principal, urmatoarele atributii:
a) administreaza imobilul, propune si supravegheaza lucrari avand ca scop
conservarea si intretinerea acestuia;

l) gestioneaza, conform hotararilor adunarii generale sau comitetului executiv,
fondul de rulment si fondul de reparatii constituite la dispozitia asociatiei de
proprietari, precum si alte fonduri constituite de catre aceasta;
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
va multumesc foarte mult. Intrucat indicatiile administratorului, precum si ale presedintelui sunt foarte evazive si au de obicei rolul de a descuraja orice demers de acest gen, voi solicita in scris, indicand articolele mentionate de dumneavoastra mai sus.
In cazul in care se solicita spre exemplu zugravirea sau montarea unui sistem de supraveghere, lucrarea trebuie aprobata de absolut toti locatarii sau se face prin acceptul a 50% + 1 ?
Va multumesc
Cititi legea 196/2018, incepand cu Art. 46 ( in special Art. 49 si 51).
ART. 49
(1) Hotararile asociatiei de proprietari sunt luate in adunarea generala a proprietarilor, iar executarea lor este incredintata comitetului executiv si administratorului.
(4) Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
ART. 51
Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste, cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricarei actiuni vizand modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent apartinand imobilului respectiv, adaugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de cladiri destinate folosintei comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu conditia ca ea sa fie conforma destinatiei condominiului, cu respectarea legislatiei in vigoare.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
Va multumesc foarte mult, indicatiile dumneavoastra sunt foarte precise si folositoare.

Alte discuții în legătură

Creșterea fondului de reparatii Pavelnina Pavelnina Buna ziua Ce ar trebui sa știm,noi proprietarii unei asociații de bloc,atunci cind se hotărăște dublarea sumei pentru fond de reparații ? Nu ar trebui ... (vezi toată discuția)
Reparație acoperis Ada Monica Ada Monica Bună. Avem mare nevoie de un sfat. În timpul unei furtuni mari , acoperișul blocului a fost smuls. Trebuie reparat urgent . Mentionez ca e un bloc cu ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat de asociatia de locatari sa platesc ? quantumrevers quantumrevers Buna ziua , Ma adresez dumneavoastra intr-o anumita problema si anume : Asociatia de locatari a hotarat cateva modificari legate de intrarea in bloc si anume ... (vezi toată discuția)