avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina cu risc și medicina muncii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina cu risc și medicina muncii

Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a pierde copilul in cat timp sunt obligați cei de la medicina muncii să îmi ofere acea scrisoare medicala cu care eu sa pot beneficia de concediu cu risc maternal?
Cel mai recent răspuns: Madalina Prise , utilizator 19:00, 1 Aprilie 2019
Scrisoarea medicală o ofera m3discul dvs. curand ( medicul de obstetrica-ginecologie ca va urmareste sarcina) sau medicul de familie, m3dicul de medicina muncii doar afiseaza acest concediu.
Cititi OUG 96/2003-protectia maternitati la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, acolo sunt specificate termenele.
Pana primiti concediul de risc maternal puteti lua concediu medical.
În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariata că este insarcinata, acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.


Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare. (OUG 96/2003)


Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
(Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate)
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va mulțumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal 2018 Dany57 Dany57 Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani. As dori sa stiu de cand imi pot lua concediu de risc maternal, cat voi primi pe perioada concediului de risc si ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua , momentan sunt în CCC pana la data de 6.02.2019 ! Sunt insarcinata intr- o luna , întrebarea mea este dacă pot beneficia de concediu risc ... (vezi toată discuția)