avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal 2018
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal 2018

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 10 saptamani. As dori sa stiu de cand imi pot lua concediu de risc maternal, cat voi primi pe perioada concediului de risc si daca acest lucru imi va afecta indemnizatia de crestere copil dupa ce nasc. Salariul net este 2400 lei. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dany57 , utilizator 14:05, 2 Decembrie 2018
Buna seara. Concediul de risc maternal este dat, stabilit, de medicul de familie sau ginecolog, in functie de starea dvs.de sanataate, evolutia sarcini si conditiile de la locul de munca.
Medicul de familie acorda acest concediu si el este vizat de medicul de medicina muncii cu care angajatorul dvs.are contract.
Din ce am inteles reprezinta 85 la suta din venitul dvs. brut, sper na nu ma insel.
Pentru mai multe detalii cititi OUG 96/ 2003, protectia maternitati la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
1. Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist.

2. Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

3. Concediul de risc maternal se poate lua integral sau fracționat, până în a ziua anterioară datei estimate a nașterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate.

4. Indemnizatia este în cuantum 75% din baza de calcul stabilita de art.10 din OUG 158/2005.

5. Indemnizatia de risca maternal se ia in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.
Multumesc frumos. Deci se va calcula 75% din 2400 lei cat am salariul net?

Cornel Vasile a scris:



4. Indemnizatia este în cuantum 75% din baza de calcul stabilita de art.10 din OUG 158/2005.

5. Indemnizatia de risca maternal se ia in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC.

75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Multumesc frumos pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal ganca ganca de luna viitoare o sa fiu in concediu de risc maternal am inteles ca legea spune ca se acorda 75% din salar adica daca eu am avut 1600 ron brut si net ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal alexia23 alexia23 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, ... (vezi toată discuția)