avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mătușa mea a decedat, la o săptămână a decedat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mătușa mea a decedat, la o săptămână a decedat și unchiul. Ei aveau testamente reciproce, dar toată masa succesorală a revenit moștenitorilor defunctului. Pot avea câștig de cauză în instanță moștenitorii din clasa a IV-a ai defunctei?

Matusa mea a decedat prima.La o saptamana moare si unchiul , in spital.Ei au testament autentic , notarial , prin care si-au lasat unul la altul. In perioada de o saptamana cand unchiul afost in spital ( cu AVC ) nimeni nu a stiut ca trebuie sa-si exprime acordul ca este de acord sa o mosteneasca pe sotie.
Singurii mostenitori sunt mostenitori ordinari ( veri primari grd IV ).
Deoarece exista acest testament , intreaga masa succesorala revine mostenitorilor ordinari ai defunctului ( el fiind ultimul decedat )
In instanta , mostenitorii ordinari ( clasa IV ) ai defunctei invoca reductiunea liberalitatii excesive.
Judecatorul a solicitat proba cu martori.Nu inteleg de ce , daca testamentul este autentic si a fost facut in urma cu 15 - 20 de ani , cu acordul deplin al celor doi.
Au drept sa invoce reductiunea in acest caz ?
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:27, 4 Aprilie 2019
Nu e vorba de acord.
E vorba de faptul că verii primari nu sunt moștenitori rezervatari. Ca atare, nu au calitatea de a solicita reductiunea testamentului.
Singurul lucru pe care îl pot invoca este lipsa discernământului la momentul întocmirii testamentului.
Multumesc.Deci, sa inteleg ca numai moștenitorii rezervatari pot invoca reductiunea ?? Chiar daca sunt direct interesati , deoarece daca nu ar fi existat testamentul , ar fi putut participa la masa succesorala ?
Testamentul a fost întocmit in urma cu aprox 15 ani , aveau discernământ.A fost întocmit la notar.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2019
camelia.velicu, utilizator
Art. 1093 Cod civil
Persoanele care pot cere reducţiunea
Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilor rezervatari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succcesorala Andrei Popa Andrei Popa fratele meu a facut un contract de donatie si mi sa incalcat masa succesorala il pot actiona in instanta pentru reducerea donatiei???????????? (vezi toată discuția)
Succesiune după bunici. are dreptul un nepot de fiu decedat să conteste un transfer de proprietate făcut unchiului? vwwhite vwwhite Bună ziua. Speța e următoarea. Bunicii din partea tatălui meu, au doi copii, tatăl meu și fratele lui. În timpul vieții, bunicii (nu știu exact, au ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)