avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar minim zile concediu de odihna - sector privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar minim zile concediu de odihna - sector privat

Buna ziua. Intrebarea mea este : de cate zile de concediu de odihna beneficiez, daca sunt o persoana angajata la o firma privata, avand in vedere faptul ca in contractul de munca nu este mentionat si vechimea mea la respectiva firma este de 2 ani.
De exemplu, seful meu a stabilit 20 de zile de concediu de odihna pe an si asa a ramas. Pot sa-i atrag atentia sa-mi creasca numarul de zile la 21? Este obligat sa faca asta?
In legatura cu indemnizatia de concediu, este firma obligata legal sa o acorde?
Cel mai recent răspuns: Georging , utilizator 22:47, 8 August 2013
Codul muncii:

Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

dar conform cu prevedirele din Contractul colectiv de munca la nivel national, pe anii 2007-2010 :

Art. 56. – (1) Salariatii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. 1:

a) salariatii care au varsta sub 18 ani au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu platit de 24 de zile lucratoare;

b) salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate înscris în cartea de munca, au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.

Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
alex26brasov, utilizator
Daca "Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare" , dar "Salariatii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare", atunci de cate zile libere beneficiez?
Bun, "Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic", dar de la cat pornesc?
Ar trebui sa inteleg ca doar salariatii nou angajati au 20 de zile minim, restul de la 21?
Daca este asa, atunci seful meu ar fi obligat prin lege sa-mi acorde minim 21 de zile de concediu de odihna.
1. Numarul minim de zile lucratoare pentru CO este de 21 si este inscris in contractul individual de munca.
2. Pentru perioada in care salariatul este in CO angajatorul ii plateste o indemnizatie care se calculeaza asa cum spune Codul muncii:
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
3. Daca nu s-a procedat asa faceti o sesizare la ITM pentru a fi repusi in drepturi.
Aveti dreptul la 21 zile lucratoare de CO, conf CCMUN
Nu vi le acorda faceti sesizare la ITM, desi , ei cred ca pentru o singura zi, puteti vorbi direct cu patronul,aratandu-i temeiul legal...puteti , cu diplomaite sa-i sugerati ca aveti de gand sa depuneti sesizare la ITM...nu cred ca o zi de concediu merita o amenda si un control...:D
Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna timp partial - urgent ifrimcristina ifrimcristina va rog sa imi comunicati ce parere aveti voi despre numarul de zile de concediu de odihna? care ar trebui sa fie acesta? 21 sau 11? multumesc (vezi toată discuția)
Acordare concediu odihna Andreescu Nicoleta Andreescu Nicoleta Cum se acorda concediul de odihna pentru un contract individual de munca cu timp partial? (vezi toată discuția)