avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar minim zile concediu de odihna - sector privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar minim zile concediu de odihna - sector privat

Buna ziua. Intrebarea mea este : de cate zile de concediu de odihna beneficiez, daca sunt o persoana angajata la o firma privata, avand in vedere faptul ca in contractul de munca nu este mentionat si vechimea mea la respectiva firma este de 2 ani.
De exemplu, seful meu a stabilit 20 de zile de concediu de odihna pe an si asa a ramas. Pot sa-i atrag atentia sa-mi creasca numarul de zile la 21? Este obligat sa faca asta?
In legatura cu indemnizatia de concediu, este firma obligata legal sa o acorde?
Cel mai recent răspuns: Georging , utilizator 22:47, 8 August 2013
mergeti in concediu pentru ca altfel il pierdeti. Salariul nu va fi afectat, e ca si cum ati fi lucrat. :)
Buna,

"Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare" este valabila si pentru cei angajati part time- 4h ?

Prin art. 145 din Codul muncii, s-a stabilil o durata minima a concediului de odihna anual de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Art. 106 alin.(1) C.mun.prevede ca, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Coroborand cele doua texte de lege reiese ca, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial si activitate zilnica, se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil , c.i.m. sau reg.intern al angajatorului nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului.
Am inteles si va multumesc pentru informatii !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna timp partial - urgent ifrimcristina ifrimcristina va rog sa imi comunicati ce parere aveti voi despre numarul de zile de concediu de odihna? care ar trebui sa fie acesta? 21 sau 11? multumesc (vezi toată discuția)
Acordare concediu odihna Andreescu Nicoleta Andreescu Nicoleta Cum se acorda concediul de odihna pentru un contract individual de munca cu timp partial? (vezi toată discuția)