avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trebuie sa am 12 luni lucrate fara intrerupere, ca sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trebuie sa am 12 luni lucrate fara intrerupere, ca sa pot beneficia de concediu paternal de o luna?

Buna ziua,

Din luna noiembrie as dori sa intru in concediu de crestere a copilului pentru o luna.Este foarte probabil ca raman fara loc de munca pentru o scurta perioada de timp inainte. Ca sa beneficiez de indemnizatie, trebuie sa am 12 luni lucrate consecutiv inainte ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:44, 7 Aprilie 2019
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......


Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.4
.....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:

a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal Elena si florin Elena si florin Buna ziua unde pot plati pentru sotia mea ca sa pata intra in CCC. Ea naste in iunie 2019 dar nu are vechime de munca deloc ??? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Stiu ca pentru a beneficia de indemnizatia pentru crestrea copilului trebuie ca persoana in cauza sa realizeze venituri supuse impozitelor timp de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Felician elens Felician elens Buna ziua.cate luni trebuie sa am muncite pentru a benificia de indemnizatie.trebuie sa fie consecutive?.eu mai am si pe bucatele? Se iau in considerare? Va ... (vezi toată discuția)