avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SIPP - lucrator desemnat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SIPP - lucrator desemnat

As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:02, 20 Septembrie 2019
Potrivit art. 23 alin.(1) din HG 1425/2006 serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si, dupa caz, alti lucratori. - au curs de 80 ore
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50. - curs de nivel superior
Pot si este bine sa fie si lucratori desemnati (nivel mediu de pregatire profesionala) si SIPP (lucratori cu nivel superior de pregatire si nivel mediu de pregatire, in functie de activitatile si riscurile profesionale existente in cadrul firmei).
Fisele de post trebuie intocmite cu mare atentie pentru ca fiecare sa stie ce are de facut, care sunt limitele de competente si pentru a se evita suprapunerea de responsabilitati.
Sunt aplicabile si prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 Serviciul intern de prevenire si protectie poate sa asigure si supravegherea sanatatii lucratorilor, daca dispune de personal cu capacitate profesionala si de mijloace materiale adecvate, in conditiile legii.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca exista SIPP la sediul central din Bucuresti al unitatii care are mai multe puncte de lucru distribuite teritorial, pot fi nominalizati lucratori desemnati in punctele de lucru din cadrul personalului care desfasoara preponderent activitati tehnice?
Se poate dar acei lucratori trebuie sa aiba cursul de 80 de ore.
Mai exista si cursul de 40 de ore dar asta este destinat lucratorilor cu raspunderi SSM ( sef de echipa, sef de tura...).
Decizia apartine angajatorului, care in functie de riscurile profesionale identificate si evaluate la fiecare loc de munca, post de lucru, meserii, din toate punctele de lucru cunoaste cel mai bine daca este util sau nu sa infiinteze SIPP la fiecare punct de lucru.
Se respecta prevederile HG nr. 1425 din 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
art. 16-19.
In functie de evenimentele inregistrate in cadrul firmei, ITM poate impune infiintarea mai multor SIPP.

Alte discuții în legătură

Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat cornel1969 cornel1969 Firma are 80 de angajati. Un punct de lucru se afla la CNE Cernavoda, altul la Otopeni, sediul central la Bucuresti. Avem numit un lucrator desemnat dar care ... (vezi toată discuția)
Conditii legale de prestare servicii ssm popage popage Buna ziua! Care sunt conditiile legale de prestare servicii ssm, pentru o persoana desemnata ca lucrator cu atributii in domeniu, la nivelul unei institutii ... (vezi toată discuția)