avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cm si cm risc sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cm si cm risc sarcina

Buna ziua ,
Am si eu o intrebare, cat timp sunt in CM mai cotizez la stat? Am fost insarcinata, in luna februarie 2009 m-am reintors la servici , acum st iar insarcinata in 4 luni, am auzit ca daca nu am cotizat la stat 12 luni de la ultima sarcina nu mai primesc indemnizatie, doctorul mi-a zis ca am sarcina cu risc de sarcina , eu stau la servici 10 ore pe zii in picioare, as vrea sa imi iau concediu medical sau pt risc maternal, dar imi este teamaca apoi numai primesc indemnizatia deoarece in cazul in care cat timp esti in CM nu cotizezi la stat din februarie si pana in decembrie ( daca imi iau cm) nu am 12 luni. Lamuriti-ma si pe mine va rog. La servici sefa a zis ca nu am voie sa intru in CM pt risc sarcina decat cu aprobarea lor, este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:44, 23 Noiembrie 2009
1. in CM, nu mai cotizati la stat.
2. dar perioada de CM se asimileaza stagiului de cotizare pentru a primi indemnizatie de crestre copil. tot ce se diminueaza este suma, dar nu dreptul de a o primi.
3.CM pentru risc trebuie vizat/aprobat de medicul de medicina muncii, pentru ca principiul pe care se acorda este acela ca dvs. nu puteti presta acea munca specifica pntru care sunteti angajata, ori medicul specialist sau de familie nu este in masura sa aprecieze conditiile de la locul de munca in deplina cunostiinta de cauza. dar eu zic ca, daca aveti sarcina cu risc, nici un medic de intreprindere/edicina muncii nu va refuza vizarea unui cm de risc maternal.
Perioada de concediu pentru crestere si ingrijire copil si perioada de concediu medical este stagiu asimilat, deci veti beneficia de indemnizatie si concediu pentru crestere si ingrijire copil pentru cel de al 2 lea copil.
Aveti dreptul la concediu medical pentru sarcina cu risc in baza recomandarii medicului si semnat de cabinetul de medicina muncii al angajatorului.
OUG 158/2005-privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm si cm de risc maternal RocsanaP RocsanaP Buna ziua , Am si eu o intrebare, cat timp sunt in CM mai cotizez la stat? Am fost insarcinata, in luna februarie 2009 m-am reintors la servici , acum st iar ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal narcidani narcidani buna daca am 7 luni vechime la locul de munca si am ramas insarcinata,a-s dori sa-mi iau concediu de risc maternal pana la intrarea in prenatal , mai primesc ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal alexia23 alexia23 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, ... (vezi toată discuția)