avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce înseamnă \"Deficienţe majore la sistenul de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce înseamnă "Deficienţe majore la sistenul de iluminare"

Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am găsit un prag între ceea ce se consideră major și ce nu este, dar intrebarea mea este alta: nu se sancționează defecțiunile minore la iluminare? Pentru un bec ars, se consideră problemă majoră și se reține certificatul de înmatriculare? Nu mai este considerată abatere?
Mi se pare aiurea să ți se ia talonul pentru un bec, dar nici să nu fie considerată abatere nu mi se pare logic.

PS: art. 147 pct. 3 din regulament spune de obligația conducatorului de a verifica sistemul de lumini, dar nu este prevăzută vreo sancțiune pentru acest punct, spre deosebire de celelate 5 puncte din cadrul aceluiași articol.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2019
Bastiahos, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:07, 11 Aprilie 2019
Este o interpretare fortata a acelui articol 101 pct. 11 pentru ca acolo este introdus si un termen de comparatie "ori cind acestea lipsesc". Defectiunile majore sunt aproape sau similare faptului ca nu mai ai pe masina asa ceva, ca si cum ai circula fara faruri, de exemplu.

Sintagma deficienta majora tine de verificarea tehnica facuta la ITP si conform art. 10 din OUG 195/2002 :
Articolul 10
(1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, a celor pentru care a intervenit suspendarea inmatricularii, precum si a vehiculelor inregistrate al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat ori este anulata.
(2) Constatarea deficientelor vehiculelor se face de catre politia rutiera, iar verificarea starii tehnice a vehiculelor aflate in trafic pe drumurile publice se face de catre politia rutiera, impreuna cu institutiile abilitate de lege.

Prin urmare,pentru a constata ca ai o deficienta majora,politistul rutier trebuie sa fie insotit de inspectorul tehnic de la RAR.

Dar sa vedem problema"becului ars" :

Articolul 114 alin 4 din regulamentul de aplicare a codului rutier spune ca:
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele sau remorcile cu defecțiuni la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție.

Adica poti circula si noaptea cu un bec ars, dar sa nu fie pe stinga (lumini de intilnire fata si pozitie spate). Atunci cum sa fie o defectiune majora un bec ars ziua !?

In plus ridicarea certificatului de inmatriculare se face conform art. 112 din OUG 185/2002 cind :
c) vehiculul circula noaptea fara faruri sau lampi de semnalizare, dispozitivele de iluminare si semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevazute in normele tehnice in vigoare;
d) vehiculul circula cu deficiente majore sau periculoase la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decat cele omologate;
................................

De aici reiese ca nu becul ars e problema, iar deficientele majore trebuie sa fie aproape de lipsa sistemelor de iluminat.

Un alt indiciu este dat tot de art. 101 dar alin 2 in comparatie cu 101 alin 1 pct. 11 adica fapte de o aceeasi gravitate:
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c) .

4 puncte penalizare se aplica pentru:
Art. 108 alin 1 c)
4. circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul si tractor agricol sau forestier fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare;

Prin urmare , "becul ars" e o deficienta atit de grava incit sa iei certificatul de inmatriculare doar in mintea infierbintata a unor politisti prea zelosi sau pusi pe ...altceva.

Sunteti cumva din Bihor ? Cineva din acel judet a deschis un post exact pe acelasi subiect ,relatind ca politistii de acolo au fost "indoctrinati" cu aceasta prostie.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2019
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deficiente majore la sistemul de iluminare Mircea Muntean Mircea Muntean Vă rog să mă ajutați cu privire la art.101 al.11 dîn OUG 195/2002 , adică ce se înțelege prin deficiente majore la sistemul de iluminare si cine are ... (vezi toată discuția)
Competențe polițist: în ce bază poate încadra deficiențele unei mașini în normele rar? Mircea Muntean Mircea Muntean Ce părere aveți cine are competenta sa stabilească ce tip de defecțiune are automobilul având în vedere ca în normele rar sunt 3 tipuri de deficiente ... (vezi toată discuția)
Este ilegal sa ai un far de ceata defect? mai bine zis, e penalizabil? ... Kryghn Kryghn Este ilegal sa ai un far de ceata defect? Mai bine zis, e penalizabil? Am fost oprit pentru lipsa unui far de ceață (față) si apoi cautat pentru toate ... (vezi toată discuția)